A Népszabadság és a bloggerek

Népszabis blogger voltam

Amikor valamivel több, mint tíz évvel ezelőtt blogot nyitottam a NOLBLOG felületén, ott nagyon kicsiny, picit belterjes csoportot találtam, akik szabadon éltek... vagyis a lap nemigen foglalkozott velük. A magyar nyelvben ez a kifejezés - mármint a nemigen - tulajdonképpen azt jelenti, hogy sehogy.
Ám ennek ellenére vagy éppen ezért mégiscsak felpezsdült a blogélet, jól éreztük magunkat, pörgött a szó rendesen.
Aztán egyszer csak mégis rápillantott a laptól valaki - de abban nem volt köszönet. Tulajdonképpen nyomorult bloggereknek voltunk elkönyvelve, akikből "darab darab, ha egy elmegy, majd jön másik" - idézem szó szerint a nekünk küldött üzenetet by Szerki.

Nem csoda, hogy ezután csoportok váltak le és mentek máshová.
Egy harcosabb blogger csoport még perre is ment a Népszabó ellen, mert egyik társunk blogját visszaállíthatatlanul letörölték! Akkor jómagam is tanúskodtam a bíróságon, kiálltam a mellett, hogy emberek munkáját nem lehet, nem szabad megsemmisíteni. Ez harc volt a blog műfajának elismertetéséért, mondhatnám balodali bloggerekként baloldali értékrend betartását vártuk el egy baloldali újság kiadójától.

Persze voltak nagyszerű periódusok is!

Ám volt, amikor a Népszabó részéről hozzáértő kezek tüsténkedtek a blogoszféra és a vidéki kis magazinok körül. Az AltNyil ilyen időszak volt (kb. 2011-12). Az országot alulnézetből is megmutatta a lap online részlege - Debrecen, Pécs, Szeged, Tatabánya kritikus írásai a NOL online felületére kerültek.
Aztán újra csönd lett, a jobbos bértollnokok, a nemzeti radikálisnak mondott hőbörgők, az önjelölt messiások, trollok játszóterévé vált a nolblog - és ezzel hozzáértés híján a NOL nem tudott megbirkózni. Ezért is dönthettek úgy a lapnál, hogy 2016 január 31-én a blogszolgáltatást beszüntetik.

Ha távolságtartással nézek az eseményekre, akkor egyszerűen azt mondhatom, hogy a Népszabadság évtizedig elhanyagolta a hátsó udvarát, a webes megjelenést, az olvasás és írásképes holdudvart, a blogger hálózat kiépítését-megtartását.
Ha a Népszabadság energiát fordított volna a blogszolgáltatás megfelelő műszaki és emberi oldalára, most szervezett blogger csapat állhatna ki a felfüggesztett lap mellett.
Így viszont csupán egyénenként, cinege erővel adhatunk hangot felháborodásunknak, a lap és vele együtt egy értékrend és a magas minőség elhallgattatása miatt.
Mert az írott lap ilyen volt.

***

A nolblogról korábban: