Tarlós és az MSZP senkit sem érdekel?

Igen érdekes segédeszköz a Google Trend nevű eszköze.
Segítségével azt követhetjük nyomon, hogy az emberek egy-egy dologra, személyre, fogalomra milyen mértékben keresnek rá a Google keresőben.
Az eszköz bemutatásakor leginkább azt a példát szokták felhozni: ha megszaporodik az orrcsepp iránti érdeklődés a keresőkben, akkor biztosra vehetjük, hogy kezdődik a nátha szezon!

Persze most, 2014 október 3-án más izgalmas témánk is akad, elvégre nem csak az influenza, hanem az önkormányzati választások is közelednek, akár hőemelkedést és prüszkölést is okozva.
Nézzük hát meg, egymáshoz viszonyítva miként kerestek az emberek a három, mesébe illő kalandokat átélt politikusra, Tarlós Istvánra, Bokros Lajosra és a jeges fuvallatokkal is dacoló Falus Ferencre.
A triumvirátus három nevére a magyarországi találatokat kértem le, 2004-től a mai napig. Íme az eredmény:

triumviratus.jpg

Ha a keresések egy az egyben átválthatóak lennének szavazatokra - mint ahogy nem azok - akkor Bokros Lajos (piros) vinné a pálmát, hiszen az internetes érdeklődésben éppen most váltja fel Falus Ferencet (okker)!
Érdekes, hogy a két politikus "helycseréje" a főpolgármester jelölti poszton milyen szépen korrelál az érdeklődések grafikonjával. Itt is helyet cseréltek.
Bokros 2004-ben és 2009-ben egyébként több keresést indukált, mint most, de még meg is döntheti a rekordját.

Érdekes, hogy Tarlósra mintha senki nem volna kíváncsi. Persze az is lehet, hogy a budapestiek éppen eléggé jól ismerik már.

De vessünk egy pillantást a pártokra is.
Elsősorban arra voltam kíváncsi - az elmúlt 30 nap keresései alapján -,hogy vajon a népszerűség (pártpreferenciák) második helyéért küzdő MSZP és Jobbik most, a hajrában, egymáshoz viszonyítva hogyan is áll:

partok-30-nap.jpg

A FIDESZ, a Jobbik és a DK iránt mutatkozott kimutatható érdeklődés a keresésekben, de az MSZP (és az LMP) nem volt képes kimutatható méretben érdeklődőket vonzani.
Tehát a keresésekben a Jobbik-MSZP mérkőzés lefutottnak látszik.
A Google Trend egy kitűnő segédeszköz dolgok, események, jelenségek árnyaltabb megközelítéséhez, de csak ebből nem vonhatunk le mélyreható következtetéseket. Így azt sem állíthatom, amit a grafikon amúgy sugallna: lassan a DK is verni fogja az MSZP-t!