Milyen fával fűtsük a kandallót?

Gerillamarketing a kandalló mellett

Juhar_kandallo.jpgTelente a gerilla is megpihen kicsit, esze ágában sincs a hideg, havas erdei utakon kutakodni az ellenség után - (tévedések elkerülése végett jegyzem meg: békeharcos gerilláról van szó ).

Szóval inkább a forró kandalló mellett, élvezve a felparázsló hasábok játékát, felpolcolva a fáradt gerilla lábakat valami puha pamlagon...
Ilyenkor a gerillamarketing békeharcosa, szürcsölve a forró teát, elmerül a marketing fortélyaiba is, és arra gondol, hogy az igazi PR-írás csak akkor ér valamit, ha használható tudás birtokába juttatja az olvasóját.

Ha mondjuk kitűnő kandallókra szeretné felhívni a figyelmet, akkor igen cselesen árva szót sem ejtene eladásról, vásárlásról, hanem példának okáért a "Milyen fával fűtsük a kandallót?" kérdésre igyekezne válaszolni.

A fával fűtő ember szabad, mert független az energia szolgáltatóktól, s így ha valakinek van tűzifája, akkor biztonsággal megoldott a fűtése.
1 kg száraz tűzifa ( 15-20% nedvesség tartalom mellett) körülbelül 3 kW energiát termel. A nedvesebb fák kevesebb hőt adnak le, ráadásul kormot és sokkal több füstöt termelnek.
A magas víztartalmú fák eltüzelésekor először a vizet párologtatjuk, erre megy el a fűtőanyagunk nagy része.
A puha, száraz fa sem jó, többnyire magas gyantatartalmú, ezért füstöt és kátrányt is termel.

A kandalló nem hulladékégető


És természetesen a kandallón nem hulladékégető, a csomagoló anyagok, a műanyagok, az egyéb éghető hulladékok tüzelése szigorúan tilos!
Azon túl, hogy a tűzterünket, a kéményünket károsítja, eltömíti ráadásul mindezek mellett rendkívüli módon szennyezi a környezetet is.

Egy épített kandalló - 130 x 70 cm-es mérettel - akár 30 kW (ilyen méretben egy cserépkályha csak 8 kW teljesítményű) teljesítménnyel képes befűteni egy családi házat, központi fűtési rendszerre kötve, radiátorokkal. Egy rendszerben használhatjuk gázkazánnal, cirkóval, így kihasználhatjuk mindkét berendezés előnyét.

Ha egy légfűtéses kandalló tűzteret választunk 12 kW-tól 30 kW-ig, az azért lesz előnyös számunkra, mert gyorsan képes felfűteni a nagyobb légtereket. Így az egyre inkább elterjedt nagy légterű nappalikat, amelyekkel sokszor egy légtérben van az étkező és a konyha is. (Amerikai konyha.)

***

Még a kandallók témaköréből:

Kis kandalló határozó