Blogzűrök

blog-zurok.jpgBaj van a blogokkal?

A legfrissebb fejlemények szerint a valóság belenevet a gond ráncolta blogger arcokba és kijelenti - a blogokkal csupán egyetlen baj van: a társadalom olykor túlságosan kicsinek, máskor pedig eltúlzottan nagynak tartja a szerepüket.

Nézzük először a régebbi zűrös ügyet: a Nolblog még 2006 decemberében, se szó, se beszéd, törölte a Morvax nick nevű blogger blogját – az esetből per kerekedett (ahogyan ez Magyarországon szokás, szép hosszú per, fellebbezéssel tarkítva), hogy végül hat év után, 2012 forró nyarán a Fővárosi Ítélőtábla kimondja (20792 sz.): “… az alperes a felperes szellemi alkotáshoz fűződő jogát az “Okoskodom tehát vagyok” című blog tartalmának megsemmisítésével sértette meg.

A Balavány blog sztori

A törölt blog botránya ugyanúgy kipréselte a blogger társadalom érintett részének kiállását, mint most Balavány esete.
”Balavány György szerint a közmédia az adófizetők pénzén hazudik az adófizetőknek” – írja a Millamedia, amely a Hazudik, csúsztat, és önérzeteskedik c. írásában tudósít a blogger szolidaritás tényéről és az MTVA tízmilliós perkezdeményéről.

A hasonlóságok mellett (pl. blogger szolidaritás) jelentős különbségekre is felfigyelhetünk.
Míg 2006-ban tulajdonképpen a blog szellemi alkotásként való elismertetéséről szóló harc bontakozott ki, addig 2012-ben már a blog társadalmi hatásának kérdése áll a középpontban. (Nagyon erős megfogalmazásban: érdemes-e megkísérelni az ellenzéki blogger-hangokat elhallgattatni?)

Míg a régebbi ügyben azonos “oldalon” álltak a szereplők, most ellenkező oldalak ütköznek.
Míg 2006-ban úgy tűnhetett, hogy a szürke kis blogfirkászokat könnyen “lenyeli” a legnagyobb napilap, ma már pártszemélyiségek, pártok is felsorakoznak a nemzetközi bíróság képét is felvillantó Balavány-úton. (Balavány György védője Schiffer András, LMP lesz.)

A helyzet fokozódik…

***

Kapcsolódó blog bejegyzések:

 

Címkék: blog, blogger, nolblog