A demokrácia bekaphatja

Papírmadarakkal a sajtószabadságért. Pécs, 2011.01.27.

Internet és illúziók

Leszámolhatunk az illúzióval, mely szerint a korszerűség - kitüntetetten az internet -, mint fegyelmezett béranya precízen világra löki a dundi kis demokráciát! Leszámolhatunk azzal a tévhittel is, mely szerint az internet a progresszió erőinek csodafegyvere volna, amely fegyvernek a célkeresztjében hullik a maradi népség és égre dobja bűzös tappancsát mindenféle diktatúra.
(A nyitóképen: Papírmadarakkal a sajtószabadságért. Pécs, 2011.01.27.)

Az arab diktatúrák durván, értelmetlenül vackolódtak az internettel - hol ki-, hol bekapcsolva azt. Pedig finomabb eszközökkel hatásosabban lehet autoriter vezetőként fungálni, a web eszközeivel hatásosabban is lehet játszani!

 

Iskolapélda: a demokrácia bekaphatja

A bezárás elleni tiltakozását a netre is kiterjesztő VII. kerületi Janikovszky Éva Általános Iskola honlapja úgy tűnt el a netről egyik percről a másikra, mintha ott sem lett volna. Lám, helyi ügyekben nem kell brutális médiatörvény, hogy leckét kapjanak a tiltakozók demokráciából. A pénz, az ügyesen forgatott jog, a marketinglelemény, a tiltakozók kamerázása csodákra képes.
Vagyis nem kell az egész netet lekapcsolni, éppen elég a renitenskedő állampolgárt, csoportot, iskolát leválasztani a világhálóról!

Egyre több jel mutatja, hogy a magyar demokrácia cyberterében is már éretten dolgozik a hatalom, kibontakozóban az érett módszerű ellentámadás.

Debrecenben például attól tartottak a médiatörvény ellen tiltakozók, hogy lekamerázásuk után zaklatásnak lesznek kitéve a munkahelyükön.

Ha túl sok már az uralkodó elitnek a netes bosszantás, hát előkapja az ellenszereket, a fentieken túl pl. dájcstomit, aki marketing nyelven szólva blokkolni igyekszik az ellenfél interneten megvalósuló marketing támadását. Mi másként értékelhetjük az Egymillióan a magyar sajtószabadságért facebook oldal kontra-oldalát?
A gerillamarketing nem csak egy irányban hat!

Finom kis módszerek

Szóval finomodnak a módszerek idehaza is. Egyelőre úgy fest, Jevgenyij Morozov, a TED-en elhangzott előadásában, nagyon is jól láttatta mindazt, ami nálunk is történni fog!

***

Ajánlom elolvasásra: Az internet megfigyelése