Az Index kirobbantotta a Budapest-Pécs háborút

Pécs, útlevél nélkül

kaptar.jpgAmikor csütörtökön este Budapestről Pécsre autóztam, nem lehettem bizonyos abban, hogy útlevél nélkül, vagy legalábbis pécsiségem hitelt érdemlő bizonyítása nélkül beléphetek majd Pécs területére.
Nem vicc ez, aznap az Index rendesen "leszólta" az Európa Kulturális Fővárosa címet 2010-ben viselő mecsekaljai várost, hosszú bájtokra faragva: "Turisztikai bukás volt a pécsi kulturfőváros"!

 

Az Index írása megemlíti, mit említi - azt dübörgi, hogy Pécs 2010-ben csupán 12. volt a magyar települések turisztikai rangsorában az eladott vendégéjszakák számát tekintve. Megemlíti továbbá, hogy Magyarországnak - Budapest világvárosi vonzerejét leszámítva - mintha csak a fürdői volnának csábítóak. Vagyis Pécs jobban járt volna, ha az egész hóbelevanc helyett (Kodály Központ, Tudásközpont, Zsolnay negyed, Világörökség, múzeumok, számolatlan kulturális program...) épít egy fürdőt valamelyik elhagyott bányája mélyén. 

   Az Indexnek fogalma sincs arról, hogy ezzel régi sebeket tépett fel, fellobbantotta a hamu alatt parázsló Budapest-ellenesség tüzét! A pécsi értelmiség egy része a Facebookon hánytorgatta fel, hogy az EKF-re fordítandó kétmilliárdot Budapesten, budapesti hivatal költhette el, rendesen kibabrálva a pécsiekkel, mert fitying nem szolgálta ebből a summából Pécs propagandáját külföldön.


"Nem túl professzionális Pécs vendégeinek számát Budapestével összehasonlítani, Budapestre költik az egész ország állami turisztikai marketing költségvetését. Emellett pl. nem hasonlítjuk össze a magyar fővárost Isztambullal sem (utóbbiba naponta 1 millió vendég érkezik). Mások az adottságok, nyilvánvalóan mások a lehetőségek is." - olvashatjuk a Facebookon a Pécs Lexikontól.
 

   A pénteki Axel-Springer (Új Dunántúli Napló) is bő terjedelemben veri vissza az Index-támadást.  

   A főváros-vidék ellentétnek komoly hagyományai vannak ebben az országban. Pécsett néhány évvel ezelőtt már az a meghökkentő elképzelés is napvilágot látott, hogy el kell szakadni Budapesttől és létre kell hozni CroSopianaet.

   "Régiónknak Budapest helyett Ljubljana - Trieszt - Zágráb irányába kellene kialakítani egy EU-s alkalmazkodású, délnyugati transzverzális közigazgatási és közhatalmi, régiós államközösséget (Budapest nyilván ettől ózdkodva, sem szorgalmazza az M6-os megépítését, inkább a Varsó - Prága - Bécs - Budapest - Balkán, délkeleti transzverzális fejlődési tengelyt támogatja: a csatlakozni kívánó balkáni országok partnersége nyilván nagyobb üzlet számára)" - ismertette a neten az elképzelést Fekete Kálmán 2007-ben.

Pécs - Budapest ellentét   

Ha vizsgáljuk a Pécs-Budapest ellentét tendenciáit, akkor a politika aligha maradhat ki abból. A pécsiség túlhangsúlyozása pártpolitikai propagandaeszköz volt "a már idegenné lett" Szili Katalin ellenében Páva Zsolt polgármester-jelölt aktivistái ajkán, szórólapjain, plakátjain.
Ha úgy akarom megfogalmazni a Tüke-szoborral dúsított jelenséget (törzsökös pécsiek tiszteletére emelt köztéri szobor!), hogy az egyszerű indexes olvasó is jól értse: pécsinek lenni fasza dolog, szinte isteni kitüntetés!

A Zsolnay porcelán idehaza már világhírű? Magyar porcelángyárak keresettsége - Google Trends

   Persze panaszkodtam már jómagam is blogban amiatt, hogy egy másik pártalakulat szinte pártfegyelem szerű optimizmust várt el a város értelmiségétől, hogy a negatív spirálba forduló EKF-es hírözön helyét a pozitív hangulat lengje be. (Lesz-e a Kaptárban blog kiállítás?)

   A reális helyzetértékelésre aligha van mód. Pécsett mindenáron azt hangsúlyozzák, hogy az MSZP elkefélte, a Fidesz pedig egekig emelte, sikerré formálta a kulturális fővárosságot.
A budapesti hivatalok aligha akarják megfosztani a fővárost az országból beszedett forintok javától, ebből következően vidéken pedig pl. a Pólus-program milliárdjait nem hajlandók észrevenni.

   Ami az EKF-et illeti, szintén nincs reális helyzetértékelésre mód. Azok a kisérletek, amelyek például a szinergia kérdését vetik fel, visszhang nélkül maradnak. (Pl. Szinergia vizsgálat SEM és SEO eszközökkel). Pedig a helyben világhírűnek gondolt Zsolnay porcelán a magyar versenyben sem nyújt átütő teljesítményt, legalábbis az internetes keresések tükrében nem. De az egyetem, a múzeumok helyzete sem rózsásabb...

*****

Még egy kis Pécs:

Címkék: index, ekf, Pécs, Budapest