Donáth Anna végigviszi MZP programját

Demonstráció. A szerző saját felvétele.

Az ellenzéket le kell váltani?

2021-ben az ellenzéki előválasztás számomra érthetetlen momentuma volt, hogy az ellenzéki pártok vezetői olyan „külső”, civilnek mondott politikust is az indulók közé emeltek, akinek az addigi programja középpontjában az ellenzék leváltása, lecserélése állt.
Márki-Zay Péter és szervezete a régi elit bűneiről és leváltásának szükségességéről papolt, célkeresztjében Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció és az MSZP állt.

Én mind a mai napig nem értem, a DK és az MSZP életösztöne miért nem fújt riadót, miért nem állta útját MZP indulásának?
A többi párt esetleg azért vállalhattta föl a belharc veszélyét - miközben összefogásról zengett a közélet – mert MZP gyakorlatilag a belső riválisaikat gyengíthette.

A személyiség a politikában

Érdekes, hogy egyik párt sem ismerte föl, Márki-Zay megjelenése, stílusa olyan médiaerőt jelent, amelynek hatása a számára megnyitott nyilvánosságban, az országos televíziós csatornákban felülmúlja mindegyik pártvezetőjét!

Egy korábbi írásomban, itt, a Gerillamarketing blogban (Az előválasztási pancser-puccs tanulságaiból) közreadtam egy miniatűr stilisztikai elemzést. Példának egy Karácsony Gergely által a nyilvánosság elé vitt mondatot mutattam meg, amit aztán lefordítottam olyanra, amilyenné annak válnia kellett volna. Íme:

 

Miniszterelnökként az lesz az első, hogy újratárgyalom a helyreállítási alap tervét az Európai Bizottsággal, de fel kell gyorsítani a hétéves költségvetési ciklus forrásainak felhasználását is”.

Választópolgár nincs e tájon, aki ne kapna gutaütést a hétéves költségvetési ciklus emlegetésétől, pláne, ha annak forrása is van, amit ráadásul fel is kell használni.
Az eredeti Karácsony-szöveget így fordítottam kampány-magyarra:

Karácsony Gergő gyorsabban és több pénzt akar szerezni Magyarországnak. A népnek! Neked! És nem azoknak, akik eddig kapták.”

Visszatérve a jelenbe: Ebben a fenti tipikus bürokrata idézetben érhető tetten a különbség bürokrata és népvezér között.
Az ellenzék tragédiájának tekintem, hogy Márki-Zay Péter a vitathatatlan tehetségét populizmussal, brutális negatív kampánnyal fűszerezve a DK leválasztására és ezáltal máig hatóan az ellenzéki erők szétverésére használta fel.
(Ha valaki kételkedne eme állítás igazában, az találjon más érvet arra, hogy a Fidesz népszerűségvesztése miért nem jelentkezik plusz támogatókban az ellenzéki oldalon.)

A 2022-es előválasztás megmutatta, hogy az MZP (és a mögötte állók) által fölerősített nézetek, főleg a fiatalok körében aktivitást váltott ki. Nem a Fidesz küldte az ifjú nemzedék ezreit az előválasztás urnáihoz (még ha létezett is ilyen kísérlet), hanem az új, radikális hang, amely a populizmus erejével választotta ketté az ellenzéket a régi rosszakra és az új jókra. Az összefogás máza alatt szétmálló ellenzék aztán azt érte el, amit.

Két választható ellenzéki út

Két lehetséges út állhat az ellenzék előtt.

Az egyiken a felek tudomásul veszik, hogy a DK bizonyított, megkerülhetetlen erő és Gyurcsány pártjával együttműködve állítanak fel ellenzéki alternatívát. Olyant, amelyben együttműködés és versengés dialektikájában nem morzsolják egymást szét a részvevők.

A másik út a „ki kit győz le” párviadala, amely rövid és közép távon aligha teszi alkalmassá az ellenzéket kormányváltásra. De hosszabb távon esetleg eredményt hozhat.

Donáth Anna, a Momentum elnöke az utóbbi útra viszi pártját. Folytatja, amit MZP elkezdett.

***

Korábban a témában: