Előállítják a minisztert - frissítve

diaktuntetes_1.JPG - Gerillamarketing blog

Diáktüntetés Budapesten 2022 október 23-án

Már 2018-ban is volt diáktüntetés

Az alábbi bejegyzést 2018 márciusában írtam az akkori diáktüntetés alkalmával. Érdemes visszatekintenünk, hogy lássuk, a tüntetések blokkolása, ellehetetlenítése érdekében milyen más módszereket használt a hatalom. Akkor sem finomkodtak, csak másképpen tették. Ám mindkét tüntetés körül a nyers, brutális hatalmi eszközöket vetették be. Akkor rendőri intézkedések, pénzbüntetés, ma elbocsátások és azzal való fenyegetés az eszköz.
Akkori bejegyzésem ma is érvényes, legfeljebb a miniszter nevét kell átírnunk Balogról Pintérre. Minden más stimmel!

Utcán a tanár és a diák

A néhai Nagy Lajos író, publicista örök érvényű megállapítást tett a két világháború között, amikor is közkinccsé tette megfigyelését, mi szerint, ha valamilyen zavargás üti fel a fejét egy gyárban, üzemben, akkor a kivonuló rendőrség mindig a munkásokat kergeti szét, sohasem az igazgatóságot!
Ennek a megállapításnak az igazságtartalma Magyarországon simán túlélte az elmúlt évtizedeket!
Itt van példának okáért a diákok tüntetése.

A kivonult rendőrség nem az oktatásért felelős minisztériumot, uram bocsá' nem a kormányt kergette szét, hanem rutinszerűen a diákok csoportjait vette körbe, igazoltatta őket, felvette adataikat – és mindennek következményeként fejenként ötvenezer forint bírságot szabott ki rájuk.

És persze az újságírókra is, ha nem viselkedtek rendesen a diáktüntetésen, ha nem tették el fényképezőgépüket, a kamerájukat, a jegyzetfüzetüket, a mikrofonjukat és csendesen nem húzták meg magukat a járda valamelyik eldugott szegletében.

Pedig várta volna az ember, hogy ez mégiscsak másképpen, a nép érdekei és vágyai szerint alakuljon, vagyis a rendőrségnek a rend helyreállítása érdekében kivezényelt osztaga ne a diákokat és az újságírókat vegzálja, hanem vonuljon az emberminisztériumhoz és Balog minisztert vonja felelősségre a felelőtlen oktatáspolitikáért.

Szinte látom is magam előtt, ahogy Balog miniszter kedves, ámde meglepett mosollyal kotorászik zakója belső zsebében a személyi igazolványáért, de az nem kerül elő és nem tudja igazolni, hogy ő egy miniszter, mert az ilyesmi nincs az arcára írva és egyesek szerint a tevékenységéből sem következik egyenesen ez a tény.

Nincs mese, gondolja ekkor a rendőrosztag parancsnoka, elő kell állítanom az illetőt, aki miniszternek adja ki magát, de az oktatás minőségén nem mérhető le, hogy egyáltalán volna felelőse a területnek, minisztere, vagyis jól fizetett szolgája – éppen ezt bizonyítja a diákok tüntetése.
Szerintem teljesen életszerű volna a rend őrének következtetése és nagyon is egyetértenék a Balog nevű lódítóra kirótt ötvenezer forintos büntetéssel!