ATV: ötről hatra

ot.JPG - Gerillamarketing blog

Az ATV a honlapján így propagálja az Öt című műsorát

Korábban érdeklődéssel figyeltem az Öt című műsort az ATV televíziós csatornáján.
Azt reméltem, hoz némi frissítést az egyre inkább egyen sémára épülő esti beszélgetős műsorok csokrába.
Ugyanis A nap híre, a Civil a pályán (és az Egyenes beszédnek a többszereplős részlete) fájdalmasan egyforma. Ugyanazok a műsorvezetők, ugyanazok a szereplők, ugyanúgy, ugyanazt nyújtják.
Az Ötben viszont – ugyan nem ismeretlen – de általában a kamerák által még nem teljesen „elkoptatott” műsorvezető és szereplők lépnek színre.

Ötnél megállt az ATV?

Bár nyilván kitérőnek hat, a frissítést azért is reméltem, mert a magyar televíziós magazinok ATV-s, hiánypótló zászlóshajójának, a Heti Naplónak a műsorvezetője, Sváby András nem tud ötről hatra kapaszkodni. Kérdései hosszúak, bonyolultak – nem csoda, ha a mondandója rátekeredik a magyar nyelv szabályaira és a türelmünkre is.
Mentségére mondva, a műsor szerkesztettsége, némi ingadozást beleértve, jó színvonalon mozog. Sváby igazán nagyot a munkatársai kiválasztásában nyújt! Ők viszik  a hátukon a műsort, nem ő és nem is Karcsika, az eb.

Hanem majd az Öt felmegy hatra?

A műsor, az Öt, nem hazudik - vagyis tényleg öten vannak.
Ámbár a műsorvezetés láthatatlansága azért meglehetősen árnyalja a matematikai képet.
Lampé Ágnes tulajdonképpen csak felvezet egy témát és azzal magukra is hagyja a beszélgetőket.
Így aztán nincs senki és semmi, ami megakadályozhatná Puzsér Róbertet, hogy maga alá gyűrje a többieket és minden adásnapon ékes mondatokban meszelje el Karácsony Gergelyt és Gyurcsány Ferencet, megállapítva, hogy Orbán legyőzhetetlen, ami akkor is így van, ha legyőzik, mert vissza fog kapaszkodni örök időkre.

Puzsért kiemelkedően jó publicistának tartom, írásaiban - a politikát leszámítva - a témáit izgalmasan, érthetően és élvezetes stílusban adja elő. Ehhez képest csalódás számomra az ebben a műsorban az elveszett világról valló hosszas eszmefuttatásainak sora.
Bólogató társai közül Ceglédi Zoltán kitűnik még az ellenzéki pártokat „támogató” parádés tanácsaival. A lényeget tekintve „tökösebb” kiállást ajánl számukra a könnyű parlamenti pénzek helyett – ami a gondolat másik végéről közelítve annyit jelent: rettenetesen puhák vagytok gyerekek.

A szereplők olykor a nézőket kárhoztatva megemlítik, hogy sokan fidesz-bérencnek tekintik őket a műsorban elhangzó véleményeik miatt.
Ez a helyzet mindenképpen felvet egy kérdést: túl erős kormánypártisággal nem vádolható televízió közéleti műsorában körbe kell-e nyalni az ellenzéki politikusok nimbuszát.
Ha a válaszunk nem, akkor ezzel a műsorral ugyan nem lehet semmi bajunk, ám mégsem jutunk vele ötről hatra!

***

Témánkba vágnak az alábbi bejegyzések: