Gerillamarketing taktikák: Orbán sálja

Magasan tesznek ránk

A tömegből kimagasló férfiú nyilván vezetésre alkalmas személy, elvileg komolyabb testi erőt képvisel, mint alacsonyabb társai – legalábbis az ősi idők ezt a vélekedést hagyományozták ránk, ez szinte már a genetikai örökségünk része.
Az olyan egyszerű, hétköznapi tények is ezt igazolják, mint mondjuk a párválasztó nők férfi ideálja a vallomásokban: a reménybeli férfi legyen magas! Vagyis erős, aki a leendő asszonyát és annak gyermekeit képes lesz megvédelmezni, továbbá biztosítja számukra a élelmet – hogy most a különféle nőnek való kencékről és csecsebecsékről ne is beszéljünk. (Ajakszínezőkről, gyűrűkről az adott kor színvonalán, a vastól az aranyig – bár megjegyezve: férfi és nő viszonya ma már másmilyen is tud lenni.)

Történelmi magasságok és alacsonyságok

Ám visszapillantva a történelemre, nem minden vezér és uralkodó nőtt embertársai fölé, nem dicsekedhetett mindenki DeGaulle vagy Maléter Pál termetével, meg kellett elégedniük például Bonaparte Napoleon köpcösségével.
Ám ezt a hiányosságukat a kisebb növésű hadurak, királyok, mindenféle méltóságok és bandavezérek különféle eszközökkel kiküszöbölték.
Ennek eszköztára igazán gazdagnak bizonyult és bizonyul: a magas trónszék, az alattvalók letérdepeltetése, hajlongtatása, de a főfedők, sapkák magasítása is ott szerepel a repertoárban. A püspökök süvege, az orosz tábornokok téli kucsmája a rangban alattuk lévőktől magasabbá varázsolta a viselőjüket. De ha ez nem volt elegendő, az alávaló néppel (lám, a nyelv is alávalót, alattvalót mond, vagyis alacsonyabbat!) szóval az alávaló néppel még a fejfedőjüket is levettették. (Megsüvegelte a jobbágy az urát).

A tömegmédia kora

A fentiek szerint nyilvánvaló, a tömegmédia korában az alacsonyabb politikus óriási hátrányban van magasabb partnerével szemben: ország-világ szemét kiveri a különbség! A mosolytól a csodálkozásig sok mindent kiválthat egy ilyen páros megjelenése a képernyőn, a lapok hasábjain.

orban-botka-index.JPGOrbán-Botka az Index fotóján:
a gigantikus sál tereli a figyelmet. Vészjósló az a "kedves" mosoly.
orban-botka-mno.JPGOrbán-Botka az MNO fotóján: egy kis
napóleoni kéztartás - ezt nem biztos, hogy tervezték
orban-botka-168ora.JPGCsak lazán, mit nekem ez a Botka - a 168 óra felvétele


Orbán Viktor marketingesei, stylistjei komoly gondban lehettek a miniszterelnök és a hórihorgas szocialista polgármester, Botka Lászó találkozója előtt. De végül is jól megoldották a feladatot. A férfiak méretkülönbségéről elterelte a figyelmet a gigantikus méretű sál Orbán nyakán. De Orbán keze is nagyot játszott: egyik képen lazán a zsebben, aztán egy kis napóleoni póz, kéz a gombok között. És a faarcú, bürokrata megjelenésű, merev Botka ellenpontjaként egy éhes farkas áldozatra pillantó vigyora Orbán arcán ismét egy jelentős ellenpont.
Ilyen a politikai (gerilla)marketing. Egy-egy média összecsapás során az győz, aki ügyesebb és ügyesebb marketingesekkel veszi körbe magát. Így a találkozó első média-pillanatából nem a szabadság-igazságosság-szolidaritás eszméinek képviselője, hanem a fülkeforradalom vezére került ki győztesen.
Na, de jöhet minden nap az újabb összecsapás…

***
Más gerillamarketing taktikák:

Gerillamarketing példa:

A pécsi püspök és a gerillamarketing