A kamara nem hisz a NAV-nak?

coins-g14d41c559_640.jpg

Kamara: pénzt vissza nem adunk!

A média nagy terjedelemben tárgyalja a Magyar Narancs kérdésére érkezett hivatalos választ.
A kérdés arra vonatkozott, hogy a katás vállalkozásából kilépőnek vajon a kötelező kamarai tagdíj egynegyedévnyi része – amit már kamarán kívül tölt az egykori vállalkozó - vissza jár-e.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azonnal tisztázta, hogy nem, dehogyis jár abból az ötezerből vissza, még mit nem.

Aki akár csak egy napot is vállalkozott, annak ezt a kötelező hozzájárulást be kell fizetnie. Aki ezt eddig nem tette volna meg és most a katás kalapját emeli, attól pedig az utolsó fillérig köztartozásként behajtják.

A Napi.hu minderről Még egy utolsó ütést bevittek a katásoknak címmel számol be, de kedvenc gazdasági magazinom téved! Nem ez az utolsó ütés, amellyel gyomron vágják az egykori katásokat!

Dupla vagy semmi!

Azok a vállalkozók, akik nem csak adónemet váltanak kényszerűségből, hanem vállalkozási formát is, azok kapnak a Parragh úr vezette szervezettől még egy horgot gyomortájékra.
Például a családi bt beltagja a katás bt-t megszünteti és egyéni vállalkozóvá válik, hogy a katát átalánydíjas adózásra váltsa, annak tüstént keletkezik egy újabb ötezer forintos kötelező befizetése a kamara felé!
Ő nem hogy nem kap vissza az eredeti befizetéséből, hanem duplán fizet kamarai hozzájárulást ebben az évben!
Ez ám Parragh úr zseniális csiki-csukija.
Hónapokig harcosan küzdeni a kata eltörléséért, aztán fogadni a pénzzuhatagot!

Koki és saller is van!

Suhanjunk rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal segítő szándékú honlapjára, amit a Google arra a kérésünkre prezentál a keresőben: vállalkozás indítása.

Az egyéni vállalkozás elkezdése oldalra jutunk és itt találjuk az alábbi szöveget:

„A NAV az egyéni vállalkozók nyilvántartásába bejelentett adatokról a vállalkozó székhelye szerint illetékes gazdasági kamarát is értesíti.
Ettől függetlenül a bejegyzési kérelmet a kamarai nyilvántartásba a vállalkozónak külön kamarai űrlapon kell benyújtania az illetékes területi gazdasági kamarához 5 munkanapon belül, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának pedig az agrárgazdasági tevékenység bejelentését követően haladéktalanul.”

Állítólag harcolunk a bürokrácia ellen. Ebbe úgy látszik belefér, hogy ugyanazokat az adatokat a kamara két helyről is beszerezze. Egyszer a NAV-tól, másodszor a vállalkozótól.
Mi lehet ennek az oka?
A kamara nem hisz a NAV-nak? Vagy csak meg akarja mutatni, ki az úr a háznál?
De ezt én már tudom: Parragh úr. Igaz, fölötte is áll egy főnök!

***

Címkék: gazdaság, kata