Az előválasztási pancser-puccs tanulságaiból

valasztas_1.JPG - Gerillamarketing blog

Lenyelhetetlen gombóc az ellenzék számos követője számára a 2021 évi ellenzéki előválasztás eredménye. Előre nyilvánosan senki által meg nem jósolt eredmény született, amikor is Márki-Zay Péter felállhatott a győzelmi dobogóra és lelkesülten belekiálthatta a Közép-Európát befedő nagy magyar légbe: leváltottuk az ellenzéket!

MZP győzelmének legfőbb okáról született egy széles körben elterjedt nézet, mely szerint Orbán hamiskártyás kezét kell látnunk az eseményekben. Vagyis a NER küldte az embereit, országszerte fiatalok tízezreit, hogy Márki-Zayra szavazzanak, hogy áthúzzák Gyurcsány számításait, aki az első fordulóhoz hasonlóan az általa hőn szeretett Klárát vitette volna győzelemre.

Nem osztozhatok ezzel a nézettel!
Komoly problémák sora adódik belőle, de most csak egyetlen szálat emelek ki: elfedi Márki-Zay előválasztási sikerének egyik valódi okát. Egyiket, de ez az egy sem tanulságok nélkül való!

Világos beszéd a bürokraták ellenében

E blogban már szeptember ötödikén példával illusztráltam, hogy miként mutatta meg magát a szövegekben például Karácsony Gergely szürke, bürokratikus szóhasználata. A tanulság kedvéért, mintegy „játékból” le is fordítottam kampány-magyarra.
Emlékeztetőül, idézet Karácsony egyik megnyilatkozásából:

„Miniszterelnökként az lesz az első, hogy újratárgyalom a helyreállítási alap tervét az Európai Bizottsággal, de fel kell gyorsítani a hétéves költségvetési ciklus forrásainak felhasználását is”.

Választópolgár nincs e tájon, aki ne kapna gutaütést a hétéves költségvetési ciklus emlegetésétől, pláne, ha annak forrása is van, amit ráadásul fel is kell használni.
Az eredeti Karácsony-szöveget így fordítottam kampány-magyarra:

Karácsony Gergő gyorsabban és több pénzt akar szerezni Magyarországnak. A népnek! Neked! És nem azoknak, akik eddig kapták.

Márki-Zay Péter – bárcsak legalább még egy jót mondhatnék róla – érthetően, világosan, magával ragadó tempóban beszélt, karizmatikus megjelenése a televízióban hívek sokaságát szerezte meg számára az előválasztási viták során.

Ez persze csak a forma, de korántsem mellékes mozzanat.

A tartalomban a populizmus, az egyes ellenzéki hangadók által is szított Gyurcsány-ellenesség is szárnyakat adott a sikerhez. (V.ö.
Márki-Zay Péter és a nyomásgyakorlás).
MZP a szövegeiben rettenetesen sok faktoidot, vagyis ellenőrizetlen vagy egyenesen hamis állítást tett. (V.ö.
Mik is azok a faktoidok). Ám ezeket akkor csupán kevesen elemezték, és mindjárt ki is kiáltották őket fönt is, lent is árulónak.

Tóth Bertalan mint Márki-Zay antitézise

A fentiekből több következtetést is levonhatunk.
Ha volt is ilyen, nem kellett ahhoz Orbánék közreműködése (főképpen a villamos-balesetben „megsérült” Karácsony Gergely forró ölelése után), hogy Márki-Zay karizmatikus megjelenése lesöpörje ellenfeleit a palettáról.
Vagyis ellenzéki oldalon hiány mutatkozik a bürokratikus nyelvet meghaladóan beszélő, karizmatikus népvezérből.
Akár tetszik ez nekünk, akár nem tetszik, MZP első sikere igényt tár föl egy ilyen szerepkörre.
Ha nem volna igazam, akkor kétségtelenül Tóth Bertalan lenne az ellenzéki oldalon a favorit és tévedésemre a bizonyosság. Ő a „nyugodt erő” igézetében él, e stílus szerint jön belőle álmatagon a szó, ám sajnos mögüle, és a megformált szavaiból is hiányzik az erő.

Azt is leszűrhetjük, hogy
az ellenzéki értelmiség jelentős része lemondott kritikai értelmiségi szerepéről, a vágyai rabja lett. Hagyta, hogy a populizmus, a negatív kampány, a hamis érvek (egy Gyurcsány-ellenes pancser-puccs keretében) szétverjék a magyar ellenzéket!

***
Korábban a témában: 

A magányos hős szerepében Márki-Zay Péter

Tudhattuk az eredményt az előválasztás második fordulója óta