Tudhattuk az eredményt az előválasztás második fordulója óta

valasztas-2022.JPG - Gerillamarketing blog

Választási eredménykimutatás az NVI honlapjáról - 2022.04.04. - 1:20.

Gyorsjelentés az ellenzéki vereség okairól

Talán van, aki emlékszik arra, amikor Magyar György párás szemekkel papolt az előválasztás éthoszáról, miközben Márki-Zay Péter szájából a legdurvább negatív kampány dübörgött a háta mögött.
Akkor még lehetett volna tenni Márki-Zay kizárásáért emiatt – de semmi sem történt.

Ám a bajok nem itt kezdőttek, hanem akkor, amikor az előválasztást szervezők elmulasztották a kapuőri szerep betöltését.
Kapuőrnek azokat a politikusokat nevezik, akik befolyásuk révén megakadályozhatják, hogy alkalmatlan szereplők jussanak saját berkeikből nyilvánossághoz, politikai szerephez.
Fel nem foghatom, hogy az ellenzéki pártok miképpen engedhették maguk közé azt a szereplőt, aki nyilvánosan hirdette, hogy ellenzékváltásra törekszik!

Ám nem csak Márki-Zay óhajtotta leváltani azok egy részét, akik maguk közé engedték, hanem környezete is személycserékben gondolkozott a politika „kiszolgáló” személyzete körében. Gurzó Ákos kijelentette:
„A magyar politika csak akkor változhat meg, ha nemcsak új politikusok érkeznek, hanem a politikai marketing is megújul.” Mindenkit le kell váltani!

Gyurcsányozás

 A háttérben alapvetően a Gyurcsány-ellenesség, a DK kiszorításának elképzelése munkálkodott. Vagyis összefogás helyett, az értékalapú politizálás helyett a személyi alapú politizálás mérgét köpte a jövevény a hat párt közé.
A Gyurcsány-ellenesség formája a szövegekben a 2010 előtti bűnök és lopások kivizsgálásának formájában jelentkezett. Mintha Orbán ezt nem tette volna, pedig dehogynem.

Márki-Zay Péter sikerét, az előválasztás megnyerését alapvetően hatásos, világos, erőteljes beszédei alapozták meg. A nézők-hallgatók számára a számtalan faktoid, azaz ellenőrizetlen vagy hamis állítás még nem tűnt fel.
Karácsony Gergely nem azért találkozott a villamossal, mert, mint mondta, elunta a miniszterelnök-jelölti szerepléseket. Hanem ráébredt, hogy a hivatalnoki stílussal megvert beszédmódjával nem képes tartani a versenyt Márkival. Ráadásul tőle sem volt idegen a gondolat: Dobrev Klára kiütésével Gyurcsányt teríthetik le.

Az előválasztás nyomán a pártok alkalmazkodni voltak kénytelenek egy abszolút alkalmatlan „kapitány” vezényléséhez. Árulózás, buzizás, új párt alapításának terve, zsidók számolása lett a jutalmuk.
Nem volt bátorságuk szembe menni „a nép akaratával”. Kibekkelték április harmadikáig.

A magyar ellenzéki értelmiséget a remény, a gyávaság és nem az esze vezette. Erről itt írtam elemzést, felesleges volna megismételnem. A magányos hős szerepében Márki-Zay Péter

Mindennek eredményeként nem csak, hogy nem nyert az ellenzék, hanem elősegítette a szélsőjobb megerősödését is.
Tudhattuk, tudtuk és mondtuk is - jutalmul mi lettünk az "árulók".