Ne legyen gond az olvadékkal

olvadas.JPG - Gerillamarketing blog

A hóemberről már lepotyognak a szénszemek meg a sárgarépa orr, „kezéből” tócsába hull a foghíjas seprű – vagyis évszakváltás közeleg. Az izmosodó tavasz olvadó hóról-jégről és latyakról szól. Szaporodik a dugulás, a kisebb-nagyobb áradás és így a duguláselhárítás meg a víztelenítés munkadíja is megjelenik a számlák között.
Mindig gondot jelent, amikor nagy mennyiségű hó és jég olvad egyszerre – fent a hegyekben és lent a házak ereszében - és nem rendelkezünk olyan csatornákkal, amelyek megoldást jelentenének a megnövekedett vízmennyiség elvezetésére.

A csapadékvíz-elvezetési rendszerbe a csatornák, a lefolyócsövek, illetve az épületgépészeti esővíz-, és szennyvízvezetékek tartoznak, melyek egy-egy telek elvezető rendszerébe illeszkednek.

Csatornák, ereszek

A csapadékvíz-elvezetés egyik területe a tetőt érinti.
Több mód, több csatorna forma létezik, a tetők bármelyikére rászabhatóak.
Léteznek függő ereszcsatornák, lefolyócsövek, fekvő ereszcsatornák (párkányon ülő), belső csatornák, vápás megoldások, oromszegély-csatornák.

Nagy hangsúly esik a cserép- és palafedés szegélyezését illetően, a szakavatott bádogos szakember nem csak a tető csatlakozási pontjainak burkolásához ért, hanem a hőhidakat is ismeri és hatásukat kivédi.
Az olvadás időszakában, illetve a csapadékos teleken mindig gondoskodnunk kell ereszeink átjárhatóságáról. Egy dugulás nem csak vízelvezetőnket teheti tönkre – elégtelen vízelvezetésnél az épület fala is beázhat, súlyos, akár maradandó problémákat okozva.

A duguláson kívül érdemes figyelni arra is, hogy a hálózati keresztmetszetek nem szűkülhetnek folyásirányban! Akár belső, akár külső kiépítési a csapadékvíz elvezetése, úgy kell kiépíteni, hogy az karbantartható legyen és duguláselhárítás esetén ne kelljen bontani.
A csatorna védelmében érdemes körültekintően eljárni.
Elengedhetetlen a hófogó, nem csak a csatorna, hanem az emberek, és egyéb anyagi tulajdon védelmében.

A behulló lomb miatt gyakran szorulunk duguláselhárításra. Ilyenkor a csatornatisztításban jártas szakember eredményesen orvosolhatja a bajt. Megelőzésként lombfogó ráccsal, lomkosárral védekezzünk.
A csatornák szétfagyása ellen a csatornafűtés a leghatékonyabb megoldás. Egy jégdugó szintén pompás dugulási góc lehet – ilyenkor fontos a jégtorlasz mielőbbi eltávolítása, megszüntetése, a csatorna szétfagyását elkerülendő.

A környezetvédelem szempontja

Környezetvédelmi aspektusból nézve az az optimális, ha a csapadék nem kerül a közüzemi szennyvízhálózatba, hanem még a telken elszikkad. Ez nem csak azért fontos, hogy ne terhelje a kommunális szennyvizet, hanem a talaj vízháztartásának is jót tesz.
Sokan nem gondolják, hogy a csatornaépítés vagy a duguláselhárítás, hozzáértést, gyakorlatot igénylő önálló szakma! Pedig a fentebb leírt munkákat nem érdemes amatőrökre bízni!
Ha bekövetkezne a baj, dugulás állna elő, vagy az olvadék elöntené a pincét, akkor Budapest és nagyon bő környezetében több professzionális cég is non-stop rendelkezésre áll, például a Világi Duguláselhárítás nevű vállalkozáshoz fordulhat segítségért:
Duguláselhárítás Budapest

Érdekességek a duguláselhárítás témájában:

Kit hívjunk, ha dugulás van?

Keresőoptimalizálás a duguláselhárítás mögött

A szivárgó cső egészségügyi következményei