Szerepek a politikai nyilvánosságban

3-majom.JPG

Ellenzéki kritika avagy kétfrontos klaviatúrák


Kaltenbach Jenő jogász, egyetemi oktató, jogtudós naponta tesz közzé politikai, társadalmi témájú bejegyzéseket a közösségi térben.
Ezek a bejegyzések nem csupán azért figyelemre méltóak, mert Kaltenbach Jenő 1995-től 2007-ig az ombudsmani tisztséget viselte, hanem mert friss szemlélettel, átfogó ismereteinek lencséjén át a kormányzatot és az ellenzékét is kritika tárgyává tette.
Mindemellett persze alapvetően a regnáló Fidesz hatalmának kritikusaként tarthattuk és tarthatjuk számon.

Az utóbbi hónapokban több alkalommal is elemezte Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt munkásságát, ami miatt az ellenzék egyes, szélsőségesen MZP pártoló csoportjának célkeresztjébe került és jelentős troll támadások érték. (Hogy világos legyen: folyamatosan lehazaárulózták az MZP-t ért kritikái miatt.)

Kaltenbach Jenő 2022. január 4-én közhírré tette, hogy a választásokig közvetlen pártpolitikát és a pártok vezéreit illetően nem tesz bejegyzéseket.
A szövegkörnyezetből azt szűrheti le az olvasó: az ellenzéki egység megőrzésének érdekében felfüggeszti az ellenzéket (is) célzó kritikai tevékenységét.
Így ír:

„Az ország lakosok közel fele egy minden szempontból, alkalmatlan, sőt súlyosan ártó, bűnös rezsimnek hódol. A másik fele meg ezt a helyzetet, a jelek szerint, nem tudja a maga javára fordítani. Inkább szerencsètlen kiválasztási folyamatot alkalmazva, rossz szemèlyi döntèsekkel, ügyefogyott, szèteső, kontraproduktív kommunikációval a kezdeti kedvező helyzetet is lerontja.
A magamfajta, bizonyos mèrtèkig kívülálló civil megpróbál a hibákra figyelmeztetni, de ezzel csak azt èri el, hogy a vègèn leárulózzák ès a nyakába varrják a kudarcot, mert itt mindig más a felelős.
Úgyhogy viszlát áprilisban!”
Forrás:
https://www.facebook.com/jeno.kaltenbach/posts/4687570911318923

A három majom szerepről

Elgondolkoztatott ez a lépés. Vajon kik teszik ugyanezt és kik nem tehetik meg, hogy a három majom szerepét vegyék föl?

Az ellenzéki pártkatonák, az erős elkötelezettségű hívek, a Fideszt szinte minden áron leváltani akaró civilek számára ez a magatartás természetes reakcióként könyvelhető el.

Ám újságírók, közírók, politikai elemzéseket évtizedek óta közzé tevő bloggerek, hivatásszerűen közvélemény-kutatással foglalkozók ezt nem tehetik meg!
Mindemellett úgy látom, hogy az ellenzéki oldalon ebben a szegmensben is meglehetősen erős visszafogottság uralkodik.

Kaltenbach Jenő időleges visszavonulása a választást érintő politikától felvet egy újabb kérdést. Ugyanis az ő Facebook hírfolyama egy valóságos központja volt a választásokat, az ellenzék magatartását taglaló párbeszédnek.
És ezután miért kell az ellenzéki vezér (kapitány, vezénylő tábornok, jelölt - ahogy tetszik) és az ellenzéki pártok kritikájának tárgyában a közösségi térben tájékozódónak online utazást tennie Amerikába? Már ha átfogó elemzést akar látni. A Bartus László írásait hozó Amerikai Népszavára gondolok.

Mindkét felén teljesen eltorzult a hazai magyar nyilvánosság?

***
Elolvasásra ajánlom:

Mindenkit le kell váltani – politikai marketing frissítve