Herevasalt kétmondatok közös világunkról

media-tv-radio.JPG

A kétmondatokról

Átfésülöm régi bejegyzéseimet, hibákat javítok, a Google új ízlésének megfelelő átalakításokat valósítok meg és közben arra leszek figyelmes: olykor két mondat elegendő ahhoz, hogy reflektorfénybe kerüljön valami lényeges momentum. Így született meg a "kétmondat" fogalma. Egy-egy kétmondat tulajdonképpen egy teljes gerillamarketing blogbejegyzést is helyettesíthetne. Lentebb 10 kétmondatot mutatok meg.

Általános észrevételek

Az online előválasztás első fordulójának menete.
Szombaton és vasárnap leszavaztak a kínaiak; hétfőn, hosszabb várakozás mellett a türelmetlen magyarok; keddtől pedig a józan többség voksol a weben.

Szinte minden nyelvet tanuló átérezheti a saját személyiségének kettőződését. Egyfelől ott az a jól ismert, általános műveltséggel rendelkező, megbízhatóan fogalmazó énünk, de az idegen nyelvi órán megismerhetünk önmagunkban egy lassú gondolkozású, mekegő-makogó, primitív kommunikációs képességű egyént is.

Van, aki egyszerű sport trófeaként tekint az olimpiai játékok eredményeire, mások a nemzeti büszkeségüket élik meg általuk (egy-egy arannyal megfizetünk a tatárjárásért, a török dúlásért, Erdélyért, a Don-kanyarért meg mindenért).
És vannak, akik a saját sikertelenségük kompenzációs gyógyszereként falják az olimpiai éremtáblázatot.

Közszájon forgó felismerés volt, hogy a Mecsek légjáratait beépítő lendület szörnyű károkat okoz, de ez nem igazán borzolta a kedélyeket.
Hogyan is borzolta volna, mikor a beépítés haszonélvezője a város legbefolyásosabb rétege, a vagyonos polgár, az élvonalbeli értelmiségi, a politika tűzénél melegedő vállalkozó, vagyis azok, akik a döntéseket hozzák vagy befolyásolják legalább, sőt védelmezik foggal-körömmel-joggal és ha kell, megmagyarázzák.

A média világa

Vujity Tvrtko Demcsák Zsuzsa partnereként műsorvezetői minőségben fogadta a herevasalt férfiút, a magyar celebvilág ismert alakját, Berki Krisztiánt.
A TV2 vendégei igazán nem panaszkodhatnak, heréig bemutatják őket, ha a nézőszám alakulása ezt megkívánja.

Majd a hadügyminiszteré, Hende Csabáé a szó, aki szerint nem volt szép dolog, hogy a munkaszolgálatosokat megfosztották a haza fegyveres védelmének lehetőségétől!
AZ ÉLETÜKTŐL FOSZTOTTÁK MEG ŐKET MINISZTER ÚR! – ezt már nem a Hír TV mondja, hanem én – pimasz, otromba gyalázat az egész!

Sváby András műsora, az ATV csatornáján futó Heti Napló tulajdonképpen nem rossz műsor, csupán Karcsikából van a kelleténél kicsit több a képernyőn.
Állatok fenekének premier plánban való mutogatása eddig jószerével hiányzott a magyar televíziózás, sőt a teljes média palettájáról, idáig még a közszolgálati csatornák sem jutottak el, pedig azok a csatornák élen járnak az érdekes tartalmi megoldások kifundálásában.

Az ATV műsorvezetői skáláján − a tehetség tartományában mérve − Krug Emilia nagyjából a középmezőnyben foglal helyet. Nincs annyira mélyen, mint Kárász Róbert, s pláne nincs olyan magasan, mint Simon András vagy Rónai Egon.

A rádióreklám 30 másodpercéből éppen 10 megy el arra, hogy az amúgy hangulatos reklámban szereplő szolgáltatás telefonszámait “eldarálják”. Átverés ez a javából, mert a rádió szorgos dolgozói nyilván elfelejtették tájékoztatni az ügyfelüket, hogy nincs ember a földkerekségen, aki tollal-papírral hallgatna rádiót!

A hírek után lelkes mitugrász közli: a következő egy órában majd tőle jön a zene, nagyon jó zene lesz, ráadásul reklámok nélkül, micsoda óra lesz!
Aranyapám, egy olyan rádióban, amely reklámokból tartja el magát, meglehetősen fura reklámmentes órákat mutatni fel értékként.

***

Az előző kétmondatos bejegyzés: Tíz őrületesen erős kétmondat