A Balaton, az Adria vagy Budapest az úti cél?

adria.JPG

A miniszterelnök fellendíti a belföldi turizmust

A magyar miniszterelnök kiadta a nyaralási ajánlást: több Balatont, kevesebb Adriát!
A jónép persze mindenféle következtetést levon ebből a szövegből.
Egyesek nem röstellik azzal támadni Orbán Viktort, hogy ezzel a jelszóval Mészáros Lőrinc és a városok lámpafényében már alaposan megfürdőzött pereputty üzleti érdekei felé hajtja a fürdőruhát hagyományosan kedvelő népét.
Mások persze nem így vélekednek, hanem a haza atyjának tündöklő szavait vélik felfedezni, amelyekkel a koronavírus ellen védi, oltalmazza szeretett nemzetét.

De mi most ne a politikusi szavakra figyeljünk, hanem az istenadta népére, ezekből is csak azokra, amelyekkel a weben keresi magának a boldog nyári élményekhez vezető utat.

Balaton 2020

Nézzük csak meg, mennyire kerestük és keressük a Balatont az elmúlt öt évben a Google Trends szerint:

balaton.JPG

A víz hullámzását idéző grafikonon azt láthatjuk, hogy különösen 2017 volt csúcs esztendő a Balaton iránti webes keresésekben. Amúgy minden évben július első hete mutatkozott be, mint amikor leginkább ütögetjük a klaviatúrát vagy az okostelefon üvegét a magyar Riviéra utáni vágyakozásunktól hajtva.
Ám ebben az esztendőben a júliusi csúcs nem nőtt akkorára, mint az elmúlt négy esztendőben.Ez előre vetíti a gyengébb szezont.

Horvátország, Adria 2020

Nyilván nyugtatóan fog hatni a magyar tenger szerelmesei számára, hogy az Adria sem járt jobban. Érdekes, hogy a magyarok nem Adriaként, hanem jóval inkább Horvátország néven keresgélnek a nagyon szép kék víz után. Tegyünk így mi is:

horvatorszag.JPG

Érdekes, hogy a kereséseket tekintve már az előző év sem jelentette a csúcspontot, de az idei nem éri el az előző évek átlagát, különösen a 2018-ast nem.

Budapest 2020

A külföldi turisták elmaradása után vajon mennyire számíthat a főváros, Budapest a belföldi turista kedv fellángolására, vidéki polgárokra, mint intézmények és vendéglátó egységek felmentő hadára? Erről itt a látlelet:

budapest.JPG

Az imént a seregek, hadak kifejezés használata sajnos erősen túlzónak tűnik.
Viszont némi internetes kutakodás után felfedezhetjük, hogy honfitársaink a karantén, a vírushelyzet miatti mindenféle kiesés pótlására milyen célok elérésére mozgósítják idejüket és pénzüket.

Fogorvos 2020

Például a kopott bútorok lecserélése mellett a fogorvos felkeresése is napirendre került:

fogorvos.JPG

A kényszerű egészségipari szünet után látható lelkesedéssel szaladunk fogat húzatni, implantátumokat beültetni, betömetni a lyukas fogakat.
A fogorvosi és némely más árakat ismerve persze aligha csodálkozhatunk, hogy a fogorvos és némi élelmiszer vásárlás után már nem marad anyagi erő nyaralásra. Se a Balatonra, se Budapestre, se az Adriára.

***

Még több infó fogorvos témában: Fogorvos marketing

Egy másik magyar fürdőhely: Gunarasi kirándulás

Budapest linkekben: Budapest