A lefolyótisztítás zöld megoldása

lefolyo-tisztitas.JPG

3 ok, miért ne vigyük túlzásba a lefolyótisztító szerek használatát

- Amikor eldugul a konyhai, fürdőszobai lefolyó, a padlóösszefolyó, a kád vagy a zuhanytálca, az esetek zömében először a házi duguláselhárítással próbálkozunk. Ennek leggyakoribb módszere a folyékony vagy granulátumos formátumú lefolyótisztító szerek bevetése. Nem csoda, hiszen ez tűnik a legegyszerűbb, legolcsóbb és leggyorsabb megoldásnak – dobom föl a labdát Világi Tamás duguláselhárító szakembernek. Tapasztalata Budapest mellett számos városból származik, ilyen például Érd duguláselhárítás és csatornázás világa.

- Millióféle duguláselhárító szer létezik, egyik jobban, másik kevésbé hat és persze léteznek olcsóbb és drágább eltömődést oldó kemikáliák is. Pedig ez a fajta duguláselhárítás az egyik legkevésbé jó megoldás, ráadásul messze nem környezetbarát.
Majd így folytatja:
- Mondok is három okot, miért kerüljük a lefolyótisztító szerek túlzott használatát.

1.) Ártalmasak

- Kevés az olyan lefolyótisztító szer, amely növényi alapú, mégis kioldja a markánsabb dugulást is a lefolyóból. A lefolyótisztításra és a dugulások feloldására használt lefolyótisztítók legtöbbjében különféle környezetre ártalmas vegyi anyag található, melyek a befogadó vízbe kerülve mérgezik a talajt és a természetes vizeinket is.

A lefolyótisztító szerekre általában igaz, hogy minél olcsóbbak, annál kevésbé hatékonyan oldják a lefolyóban megrekedt szennyeződéseket, lerakódásokat.
Viszont az is igaz, hogy ezekben nagy valószínűséggel hatékonyabb, egyúttal károsabb anyagok is vannak. Nem véletlenül hívják fel a figyelmet a használati utasításban arra, hogy védőeszközök nélkül és megfelelő szellőztetés mellett ajánlott a használatuk.
Ezek nem csak közvetlenül a bőrrel érintkezve rombolhatnak. A felszabaduló gázok, gőzök a szemnek és a nyálkahártyáknak is árthatnak.

Természetesen nem állítom, hogy az összes tisztítószer maga a sátán és a lefolyóban beállt gócokat életveszélyes eltávolítani ezekkel, de alkalmazzunk helyettük környezetbarát termékeket. Kérjük duguláselhárító szakember segítségét, aki mechanikai úton, vegyszerek nélkül oldja fel a csatorna blokkjait és tisztítja ki a lefolyóvezetékeket.

2.) Károsítják a vezetékeket

- Azok a kemikáliák, melyek feloldják a csőben dekkoló dugulást, károsíthatják magát a csatornát is, főleg akkor, ha megrekednek és panganak a vezetékben.

3.) Nem mindig működnek

- Kizárt, hogy egy masszívan beállt, kőkeményre tömörödött dugulást megszüntet bármilyen lefolyótisztító szer.
Sőt!
Előfordul, hogy oldás helyett inkább kötnek, és csak fokozzák a dugulás mértékét. Ezek az anyagok jobbára a megelőzést szolgálják, a dugulást magát maradéktalanul szinte soha nem képesek megszüntetni. Főleg, ha az eltömődés nem zsírtól, hajtól és egyébtől származik, hanem mondjuk egy folyamatos gócutánpótlást biztosító gyökérbenövés történt.

A duguláselhárító a környezetbarát megoldás

- Amikor azt tapasztaljuk, hogy dugulóban van a lefolyó, tehát lassabban folyik le a megszokottnál és „hörög” is, ne odázzuk el a házi duguláselhárítás lépéseit.
Fogjuk a pumpát, és pumpáljuk meg! A forró víz, ecet, szódabikarbóna is használhat, ha még nem késtünk el…
Utóbbi módszer ajánlott karbantartás okán is.

Aztán Világi úr felemeli a mutatóujját és kissé megemelt hanggal ad egy jó tanácsot:
- Ne pazaroljuk a pénzt és ne károsítsuk a környezetet. Legyünk zöldek, hívjunk duguláselhárítót!

*****

Témánkba vág:

Duguláselhárítás: vegyszer vagy szakember?

 Minden, ami nagyon zöld: