Mit mondott Orbán Viktor az atomtemetőről?

kozmeghallgatas.jpgKözmeghallgatás Bodán: atomtemetünk

2019. április 25-én délután Boda község adott otthont az itt létesíteni tervezett magas radioaktivitású atomhulladék tároló megvalósítását célzó - kutatási keretterv - hivatalos közmeghallgatásának. A törvényi előírásoknak megfelelően ezt az Országos Atomenergia Hivatal szervezte a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) bevonásával.
A jelenleg 150.000 fős Pécs - amelytől Boda légvonalban mindössze 10-12 kilométerre fekszik – a néhány éve gondosan megnyirbált jogszabályok szerint nem lehet ügyfél a folyamatban!

Ennek ellenére a hallgatóság számos tagja és felszólalója pécsi illetőségű volt. Például említhetem a számos kérdést megfogalmazó Zöld Fiatalok Egyesületét, a közismert szakszervezeti vezetőt, Nagy Erzsébetet, vagy Keresztes László Lórántot, az LMP országgyűlési képviselőjét.

Vajon mit szeretne Orbán Viktor?

Számomra a legizgalmasabb momentumnak az bizonyult, amikor Orbán Viktor szavainak értelmezése került középpontba, mintha nem is egy európai ország hivatalos fórumán lennénk résztvevők, hanem valahol másutt, egy másik helyen, ahol a vezér szavainak értelmezésén múlnak a dolgok, és nem a józan ész, a valós érvek, a modern társadalomtudományok által merített tények lennének igazán a mérvadók.

Keresztes László Lóránt joggal nehezményezte, hogy Pécs város lakossága nem szólhat bele a kertje alatti történésekbe, miközben semmiféle érdemi gazdasági, társadalmi hatásvizsgálat nem történik. Mindez azt követően, hogy Orbán Viktor 2015-ben kijelentette, (az LMP politikus szavait idézem): „Pécsnek döntő szava legyen az eljárásban!”
Az RHK Kft. képviselője erre úgy reagált, hogy Keresztes rosszul értelmezi Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ös szavait, mert a hangsúly nem Pécsen volt, hanem: „várjuk, hogy Pécs környéke és Pécs város döntésre jusson”.

Fura pillanat, döntenem kell: most vagy magam is belemegyek a vezér szavainak értelmezésébe, vagy magára hagyom az olvasót, mert ide már mégse mehetünk le!

De mégsem léphetek le, ezért kikeresem és megmutatom, Orbán szavainak elhangzásakor ténylegesen mit mondott és mások hogyan értelmezték a szavait.

Ezt mondta Orbán Viktor:

Orbán Viktor sajtótájékoztatója a Modern Városok Program pécsi állomásán
2015. április 29. 13:31
Forrás: http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interjuk/orban-viktor-sajtotajekoztatoja-a-modern-varosok-program-pecsi-allomasan

"Világos irányelveket követünk. Pécsiek nélkül ilyen kérdésekben nem lehet dönteni. Az lesz, amit Pécs és a Pécs környékiek akarnak az ilyen kérdésekben, ebben a konkrét kérdésben is. Úgyhogy várjuk, hogy Pécs városa és a Pécs környéki települések döntésre jussanak. Nem szükséges tehát a kormány ellen tüntetni, mert ezt a kérdést nem a kormány fogja eldönteni, hanem Pécs városának javaslata alapján közösen fogjuk megtalálni a megoldást, ahol elsőbbséget kap a pécsi és a Pécs környéki emberek véleménye."

Így értelmezte Pécs polgármestere:

Pécsiek nélkül nem lesz atomtemető
Forrás: Pecsinapilap, 2015. 04. 30.

"Örülünk annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is megerősített bennünket abban, hogy a pécsiek véleménye és megkérdezése nélkül nem épülhet a jövőben semmiféle atomhulladék tároló a Mecsekben!
A miniszterelnök világosan és egyértelműen fogalmazott: a majdani tároló ügyében nem a kormány, hanem az emberek döntenek majd! Ezt erősítette meg Lázár János miniszter is Pécsett, aki azt mondta: „huszonhárom éve folyik egy elemző munka, most annyi történt, hogy újabb vizsgálatokat rendelt meg az állam 2018-ig bezárólag”. Pécs nélkül pedig nem lesz döntés!
Leszögezzük: ahogy eddig, úgy ezentúl sem fogunk a pécsiek akaratával ellentétesen, vagy a pécsiek megkérdezése nélkül dönteni.
Páva Zsolt
Pécs polgármestere"

Így értelmezte a BAMA újságírója (A baranyai napilap online kiadása)

Aquaparkot is ígért Pécsnek Orbán Viktor
Forrás: BAMA, 2015. 04. 28. 18:07

Orbánt fideszes hívek és tüntetők egyaránt fogadták, utóbbiak a Mecsekbe, a Pécshez közeli Boda környékére tervezett nukleáris atomtemető ellen tiltakoztak. A miniszterelnök szerint e kérdésről a kormány nem dönt a pécsiek és a Pécs környékiek megkérdezése nélkül, és véleménye ellenében.
Orbán Viktor megjegyezte, hogy amikor Pécsre érkezett, találkozott féltucatnyi tüntetővel, akik az atomtemető ellen tiltakoztak, de nem érti az ingerültségük okát. Hozzátette ugyanis azt, hogy a pécsiek nélkül ilyen kérdésekben nem lehet dönteni, az lesz, amit a pécsiek és a Pécs környékiek akarnak.

***

Korábban a témában:

Atomtemető: ezt tudtuk meg a Tudásközpontban

Mennyi urán kell egy hátizsákos atombombához?

A magyar „atomháború” állásáról

Kell-e nekünk nukleáris energia?