Ünnepek után gyakoribb a dugulás

Mit tegyük, illetve mit ne, ha beüt a dugulás?

- Ünnepek alkalmával nem kívánt ajándékként megérkezhet hozzánk a dugulás is. Ilyenkor nagyobb terhelés éri például a konyhai lefolyót, nagyon gyakran a halpikkely és a halszálka is bekerül a lakás, a ház rendszerébe.

csap.JPG
A vendégforgalom a mellékhelyiséget is magasabb fokozatú használatra késztetheti, s pottyanhat annak csészéjébe akármi is.

A legtöbb dugulás nem hirtelen kialakuló, akut probléma, hanem alattomos, lomha szörny, ami egyszer csak teljes következményeivel megnyilvánul, elzárja a szennyvíz útját - figyelmeztet az egyik jó nevű budapesti duguláselhárító, Világi Tamás, a Világi Duguláselhárítástól.

Majd így folytatja:
- Persze ezermillió oka lehet annak, amikor egy lefolyó keresztmetszete beszűkül, majd a góc akkorára hízik, hogy teljesen eltorlaszolja a lefolyóvezetékben az utat. Viszonylag könnyű a duguláselhárító szakember feladata, ha a lehető legszakszerűbben meg- és kiépített szennyvízhálózattal van dolga, nincs be- és elfalazva semmi, aminek márpedig szabadon kellene lennie.
Így a duguláselhárítás bontás nélkül is kivitelezhető.

Házi duguláselhárítás

A duguláselhárító szakember annak is nagyon örül, ha a házi duguláselhárítást nem vitték túlzásba a kliensek. Sajna általában a dugulás megszüntetéséhez vezető dilettáns, lefolyótisztításnak nevezett tevékenység, gócoldás nagyobb blokkot okoz, mint ami eredetileg volt.
Így van ez abban az esetben is, amikor nem pontról-pontra, szóról-szóra követjük a granulátumon, zacskón, flakonon leírt házilagos duguláselhárító szerek használati utasítását…

El a kezekkel a túlzott granulátumhasználattól!

Vegyük a leggyakoribb otthoni dugulásmegszüntetést: elég népszerű termék a lefolyótisztító granulátum. Ezek általában jó gócoldók, de elsősorban tisztítók. Itt esnek többen a mértéktelenség csapdájába: minél több, annál jobb… Ráadásul, ha az egyik nem használt, majd a másik fog – gondolják!
Nem, nem fog!
Ha az első nem használt, eszükbe se jusson folytatni, hívjanak szakembert! - tanácsolja Világi úr, majd hozzátoldja:
- A lefolyótisztító granulátum remekül tisztít, megelőzésként sem rossz, de az erőszakosabb dugulást csak hizlalja! Ugyanis amikor a lefolyó beáll, a szennyvíz a csőben pang, a szemcsék el sem jutnak a blokkig. Az már csak hab a tortán, amikor ezek a kis apró golyók, darabok nem oldódnak fel, hanem remekül egymáshoz kötve markáns, kőkemény támaszai lesznek a már amúgy is stabil eredeti gócnak.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a granulátumnak azért elég rendes súlya van, és általában nem jutnak tovább a szifonon túl. A szifon könnyen szétszedhető és tisztítható. Kivéve, ha nincs.
Szerencsére egyre ritkábban futunk bele ilyen esetekbe, amikor a házi dugulás megszüntetése okán granulátumot öntenek a kád lefolyójába, ahol minden van, csak a szifon hibádzik… Az sem sokkal jobb, ha van szifon, a kád beépített, és nincsen rajta szerelőnyílás. Ott bizony a duguláselhárítás bontás nélkül…
De ez már egy másik történet.
Ja, és dugulásmentes szép karácsonyt kívánok!

***

A témához kapcsolódó bejegyzések:

Forgatnak a mélyben, de nekik nem jut Oscar

Kit hívjunk, ha dugulás van?

Halpikkely, dugulás, duguláselhárítás