Bízhatunk-e a .biz kiterjesztésben?

Energetikai tanúsítvány, bizony

Amikor először pillantottam olyan domain névre, amely a .biz kiterjesztéssel jelentkezett, erősen elcsodálkoztam: ez vajon melyik ország „felségjele” lehet, miféle kifacsart, esetleg bili-buli megoldás lehet a számítástechnika mélyéről.
Még az a tréfa is eszembe ötlött, hogy talán azt jelenti: bizony, bizony :-)

A .hu-t naná, hogy ismerjük

Azt persze tudom, hogy például a https://energetikai-tanusitvany.biz címen elérhető domainből mit jelent az energetikai tanúsítvány fogalma.
Ezt (majdnem) minden ingatlan adás-vételekor el kell készíttetni, hogy a vevő ismerhesse a ház, a lakás vagy a helyiség energia felhasználásának hatékonyságát, hogy láthatóvá tegye hőtérképpel akár, hol szökik el mondjuk a hőenergia, vagy hol lopózik a házba a hideg esetleg a forróság.
Na, de mi a frász lehet az a .biz.
Utána jártam.

A Wikipedia elmondja és megmutatja

 

A Wikipedia aztán bizony isten felvilágosított a biz mibenlétéről :

„A .biz egy internetes legfelső szintű tartomány kód, melyet 2001-ben hoztak létre kereskedelmi vállalatoknak. A .biz kód az business angol szó első szótagjának fonetikus átírásából származik. A végződést a már létező .com alternatívájának szánták.”

Ekkor megnyugodtam, lám, nem kell idegenkednem a .biz kiterjesztéstől, sőt még egy kicsit irigykedtem is.

Aztán egy szép ábrát is találtam a wikin a domainek lehetséges tartománynevéről, amit természetesen most megosztok:

domain-tabla.JPGA tartománynevek periódusos táblája :-)

Ráadás

 

Persze egy honlap sikeréhez szükséges, de nem elégséges feltétel a jó domain név. A domain általában vagy a cég nevét vagy a tevékenység nevét tükrözi. A példának vett energetikai tanúsítvány honlap is a tevékenységére mutat rá. > Energetikai tanúsítvány

A tevékenység neve a keresőoptimalizálásban régebben többet, ma már kevesebbet ér. ( Már ha egymásra épül a domain, a title, a description, a heading1.) A keresőoptimalizálásról többet a blogban itt: Keresőoptimalizálás és gerillamarketing.

A https előtag a biztonságos adatcsere meglétére utal. És ez csakis akkor működhet, ha nem valamilyen ősi PHP alatt fut a honlap, tehát a korszerűséggel sincs baj ennél a honlapnál, amely minden fontos témára rávilágít az energiatanúsítvány témakörében. Ahogyan az el is várható egy üzleti honlaptól, blogtól, melyet a biz kiterjesztés eleve feltételezett is.

***

Korábban a témában írtuk a blogban: