Politikai botrányok hősei a weben

Botrány és hatalom

Politikusok minden időben képesek botrányt okozni, tartozzanak is bármely politikai erőhöz.
A becsületes és a korrupt politikusok eloszlásának a különböző elkötelezettségű társadalmi-politikai mezőkben ugyan elvileg egyenletesnek kellene lennie, de a valóságban a hatalomban lévők, illetve környezetük mindig kiszolgáltatottabbak a kísértésnek.
Ennél finomabban aligha lehetne megfogalmazni a hatalom erkölcsöket romboló természetét, puhábban rámutatni a társadalom erejének kiszipolyozására szerveződött struktúrákra, a maffia-szerű működési mechanizmusokra, amilyennek például most a Tiborcz-féle országrablás látszik itt, az Unió egyik hivatalosan is legkorruptabb országában.

Ó idők, ó erkölcsök

Botrányt persze nem csak pénzek elsíbolásával lehet okozni, hanem például erkölcstelenséggel is.
Gondoljunk például a papok körében nagy számban előforduló pedofíliára, Berlusconi unga-bunga szexpartijaira vagy Bill Clinton "cselekményére", amely során orális szobát varázsolt az ovális szobából a Fehér Házban.

A politikus fegyvere a szó, tehát a puszta szavak is komoly botrányt robbanthatnak ki. (Lentebb látni fogjuk, erre is van eleven példánk).

Ám a botrányok nem ugyanúgy hatnak a közvéleményre. Egy-egy adott párt vagy mozgalom képviselői gondolatvilágában egy nagyon egyszerű séma is működhet: a saját emberek, vezetők, "körüli vállalkozók" mind-mind derék, megvesztegethetetlen, hibátlan emberek, míg a másik csoport(ok)hoz tartozók eleve gazemberek.
Ám olyan egyének, csoportok, szervezetek is léteznek, akik-amelyek mindezt differenciáltan tudják átlátni és ekként is kezelik a történéseket. (Akit a hatalom természete jobban érdekel, annak figyelmébe ajánlok egy könyvajánlót: Csepeli György: A hatalom anatómiája.)

Politikai botrányhősök az interneten

A botrány zsigeri izgalmakat kelt, a polgár a világ minden táján ráveti magát az ilyen típusú hírekre, fogynak a lapok, terjednek a pletykák, megszaporodnak a témában a keresések a Googleban.
(Apropos pletyka: éjjel a Hír TV-ben hallottam a Lapzártában egy olyan, bennfentes ábrázattal előadott félmondatot, mely szerint lehet, Tiborczot eltávolítják az Orbán családból. Na, ilyen az igazi pletyka, amely védeni kész a család fejét.)

De most koncentráljunk a webes keresésekre!
Nézzük meg a Google Trends segítségével, hogy az utóbbi egy évben hogyan keresett a magyar a három mostani botrányhősére: Tiborcz Istvánra (kék), Czeglédy Csabára (piros), Nemes Balázsra (okker).

 

botranyhosok.JPG

Azt látjuk, hogy Czeglédy Csaba esetében - akit diákszövetkezetek pénzének elsikkasztásával vádolnak és személyét baloldali pártokkal hozzák összefüggésbe - a botrány ereje isten igazából egy hét alatt lecsengett. Vagyis 2017 június 11-17 között. S bár azóta is többször előkerül a neve (most azért, mert a börtönből igyekszik képviselői mandátumhoz jutni) s időnként meg-meglódul iránta a keresések száma, igazából nagy országos vihart - bármennyire is szeretné ezt elérni a Fidesz - már nem tud okozni. A Tiborcz-Orbán család botrányát nem tudja ellensúlyozni. Ezt a botrányhőseink iránti kereséseket tükröző megyei ábra tükrözi jól:

botranyhosok-megyenkent.JPG

Czeglédy iránti fokozottabb keresés csupán saját hazájában és annak szomszédos megyéjében mutatható ki, vagyis Vas és Veszprém megyékben, s erősebben csak Borsodban érdeklődnek utána.

Nemes Balázs pécsi Momentum elnök - aki a kisebbségekről nyilatkozott évekkel korábban elfogadhatatlan szörnyűséggel, de a hangfelvételt csak most hozta nyilvánosságra valaki - nem ütötte meg az "országos hírnévhez, országos botrányhős címhez" szükséges szintet.

Tiborcz István (az Elios botrány központi alakja) viszont most éli fénykorát az interneten, pedig már mint "vő gyereket" sokan akarták megismerni korábban is a weben. Elvégre nem kis dolog a miniszterelnök rokonságához tartozni, csinos feleség mellé fele királyságot is kapni. És úgy fest, tényleg megkapta mindkettőt.

***
Ha már Pécs szóba jött, bemutathatom egy izgalmas párharc indulását a pécsi adósságbotrány miatt igencsak billegő körzetben:
> A Mellár-Csizi ütközet előjátéka

***

Pécs: > Politikai marketing