Kit hívjunk, ha dugulás van?

A WC-pumpa ideje lejárt

A régi szép idők mesterembere – bár ha olyan ügyesen forgatta is a WC-pumpát az ujja körül, mint amerikai cowboy a pisztolyát – már kénytelen volt átalakítani vállalkozását.
A mai mester már duguláselhárító rohamkocsival robog a tett színhelyére, s talán csak egyetlen szerszám hiányzik a készletéből, a WC-pumpa, amely pedig korábban a mestersége címereként funkcionált.

Nagy-Budapest mintegy kétmillió lakosa – a duguláselhárítási szakma szempontjából – álló nap non-stop azon fáradozik, hogy végre dugulás legyen valahol.
Konyhák mélye, hivatalok piciny, hűs helyisége, otthonok és szállodák fürdőszobái várják a tömény zsírokat, a lassan csomóvá növekvő hajszálakat, az elejtett zsebkendőket, az óvszereket, a tamponokat, hogy egyéb más anyagokról most ne is ejtsek szót.

dugulaselharito-rohamkocsi.jpg

Duguláselhárító rohamkocsi

Ennyi ember óriási és jól fizető piacot hoz létre, aligha véletlen, hogy aki a Google keresőjében AdWords hirdetésre szánja el magát, az kattintásonként több, mint ezer forinttal számolhat. Ez a magyar online hirdetési piac vezető tarifái közé tartozik. Lám, ma is igaz a latin mondás: Pecunia non olet – vagyis a pénznek nincs szaga.
Aligha járunk messze az igazságtól, ha kemény férfiak kőkemény küzdelmét feltételezzük ezért a piacért.

Ámbár akkor hová tegyük a szakma legendás alakját, mondhatni királynőjét, Dugi Zsuzsit!?
(Nem sértés a névhasználat, a mesterasszony önmaga is használja a dugulásmentesítő szakma - meglehet, ugyan kétértelmű, de mégis csak tiszteletet parancsoló - elnevezését.)
Úgy tíz évvel ezelőtt ő volt az első, aki egy szerény blogban váratlanul kibontakozó szakmai vita kapcsán eldicsekedett az ISO minősítésével, ezzel a vitát, a kölcsönös vádaskodásokat a modern kor irányába tolva el.
Akkor arra gondoltam, lám, az interneten hetek alatt lezajlik az a folyamat, amit a céheknek csak hosszú évtizedek alatt sikerült elérniök: egy szakma nyilvános vitában meghatározta az alapvető viselkedési normákat és kijelölte a fejlődés irányát. Öklök és feljelentgetések helyett az ISO minősítések, a korszerű gépek, a hőkamerák, az internetes jelenlét, a web2.0 fölényes ismerete dönthetik el a piaci küzdelmet.

A dugulásmentesítés kísérlete saját erőből

Amikor beüt a baj, akkor a háziasszonyok és háziurak, valamint az intézmények, irodák és irodaházak, kórházak és iskolák technikai megbízottjai önerőből próbálkoznak. A vegyszerek izgalmas, akár robbanásveszélyes elegyeket képezhetnek, a kola vagy a sütőpor (nagyanyáink receptje ez) mint csodaszer nem mindig hatásos, kemény tárgyakkal pedig maradandó károsodást is lehet előidézni a csővezetékekben.
Az otthoni duguláselhárítás sikerének valószínűségét a Világi Duguláselhárítás ekképpen határozza meg:

Megnevezés

Esély (0-10)

Mosdó 7-10
Mosogató 0-10
Zuhanyzó, zuhanytálca 6-10
Kád 6-10
WC 0-1
Alapvezeték (110mm felett) 0


A biztos és tartós megoldás nagyon sok esetben inkább a szakember megkeresése és kihívása.

Milyen duguláselhárítót hívjunk?

A kérdésre, hogy milyen duguláselhárítót hívjunk, egyszerű válasz adható: rohamkocsist.
Mert a rohamkocsiban van minden, ami a siker reményével veheti fel a küzdelmet a legmakacsabb dugulással is, ráadásul a legkevesebb károkozás mellett. Udvar felcsákányozása, csempesorok leverése a csőtörés helyének megállapításához, kád darabokra aprítása - sokaknak jelent ez visszatérő rémálmot.
De nézzük csak, mi az a „minden”, ami egy ilyen rohamkocsiban benne van.

Először is, egy tisztességes autó be van polcozva, minden szerszámnak megvan a fix helye.
Egy meghatározott feladathoz akár több fajta szerszámmal is rendelkeznie kell a mesternek vagy munkacsoportnak, mert minden dugulás más és más.

rohamkocsi-belulrol.jpg

Rohamkocsi hátulnézetből

Például a csatornák vizsgálatához is különböző szerszámokra, műszerekre van szükség. Egy lerakódott csővezeték bármilyen átmérőjű lehet és minden mérethez rendelkezni kell különböző méretű spirállal.
A beltéri duguláselhárításhoz sokszor elkerülhetetlen, hogy felkapjanak egy vécét, vagy szétszereljenek egy szifont vagy valamilyen szanitert, ezért rengetek klasszikusnak számító kéziszerszám is található egy duguláselhárító rohamautóban. A csavarhúzóktól a fogókon át a villáskulcsokig csillog a fém, ha belepillantunk.
És akkor ott a terjedelmes WOMA, a nagynyomású mosóberendezés is, víztartállyal. Ilyesmije aligha van otthon az eldugult WC-vel bajlódó honfitársnak.
Mint ahogy szivattyúja se lesz az elárasztott pince házigazdájának és csővizsgáló kamerát se nagyon tartanak kórházakban, irodaházakban.

Jó, ha mindezt tudjuk és megjegyezzük, mert a dugulást egy teljes életen át senki sem úszhatja meg!

***

Duguláselhárítás: piaci verseny a köbön

A Világi Duguláselhárítás keresőoptimalizálási munkáját a szerző által is tulajdonolt Bognár Stúdió végzi.