Bútortörténelem: a trónszéktől a modern ülőgarnitúráig

Szemelvények az ülőbútorok kultúrtörténetéből

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az ülőbútorok a pihenést szolgálják. Ez persze igaz, de voltak és vannak olyan foglalkozások, szakmák, ahol már-már munkaeszköznek számítanak. Valamire való uralkodót nehezen tudunk elképzelni trón nélkül, míg a szellemi szabadfoglalkozásúak, az írók és a költők dolgozószobájának nélkülözhetetlen kellékei a székek és a fotelek, a kanapé pedig a pszichoterapeuták rendelőjének emblematikus bútora, valamint a film- és színházi rendezők irodájáé, de a szereposztó díványról e helyütt nem lesz szó.
(Persze mindig akadnak kivételek. Hemingway állva gépelte remekműveit, Madame Pompadourról pedig talán joggal véljük, fel sem kelt a királyi rekamiéről.)

Trónok arcai

Az ülőbútorok királya, istenek és uralkodók széke a trónus. Díszes, általában emelvényen álló szék, amely tulajdonosa hatalmát és méltóságát hivatott kifejezni. 
Az egyik legkorábbról fennmaradt királyi trónus Tutanhamon fáraóé (i.e. 1350 körül).

Tutanhamon trónjaTutanhamon fáraó trónja. A kép forrása: okorieygiptoklub.network.hu

Egyszerű, logikus szerkezetű, alacsony háttámlájú szék, gazdag díszítéssel. Hasonló formájú trónusokat használtak vallási és ünnepi ceremóniáikon az ókori görögök is, erről tanúskodnak a korabeli képzőművészeti bútorábrázolások.
A rómaiak márványból és bronzból készítették az uralkodói ülőalkalmatosságokat.
I. Dagobert király (606—639) trónusa már az összecsukható-kinyitható bútorok korai előfutára, hiszen összecsukható ülőalkalmatosságnak tervezték és kivitelezték.
Nagy Károly frank király és császár pedig a kora középkori trónusok új típusát honosítja meg azzal, hogy lépcsőfeljárót illesztetett a királyi székhez.
A magyar trónusokról e korból keveset tudunk, az esztergomi püspök székének töredékei alapján feltételezhető, hogy hasonlóak voltak az Európában elterjedt típusokhoz.
Azt persze tudjuk, hogy I. Béla magyar királynak (ur. 1060-1063) súlyos, baldachinos trónusa volt, amely halálát okozva ráomlott szerencsétlen királyunkra (v.ö. balsors, akit régen tép...).

A pápa nem gyalog jár

Valódi kuriózum a trónusok között a sedia gestatoria vagyis a pápai hordozószék. Az első római pápák ún. Szent Péter trónusa valószínűleg a római karfás székből, a kathedrából alakult ki. 12 férfi vitte a vállán a díszes széket, amíg használatban volt, II. János Pál pápa ugyanis megszakította a hagyományt, s a hordozható trónt végérvényesen felváltotta a gyors és biztonságos pápamobil.

Magyar királyaink trónjai közül jól ismert Hunyadi Mátyás reneszánsz stílusú uralkodói széke, melynek egykorú ábrázolása a Thuróczy-krónikában maradt fenn.

Mátyás trónja

Mátyás trónja

Magas háttámlájú, széles karfákkal ellátott, robosztus darab, amely aligha kedvezett a kényelmes ülésnek, hiszen megkövetelte a merev testtartást. Az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét viszont már a mai karosszékekhez jóval hasonlóbb, párnázott, aranyrojtokkal díszített trónuson koronázták meg a Mátyás-templomban alig több mint 100 éve.

A barokktól az ipari termelésig

A barokk kor aztán pazar díszítésekkel lepte meg az ücsörgésre, heverészésre vágyakozókat.
Íves formák váltották a szögleteseket, mondhatnánk akár, beköszöntött a soft line formavilág. Ám ami már tényleg átvezet a modern ülőalkalmatosságokhoz: felbukkannak a párnázott ülések is. Ekkortájt már hasonlóan formált, összetartozó bútorcsoportok, garnitúrák készültek és megjelent a pamlag, a mai kanapé elődje is.
Így jutunk el lassan az osztrák Thonet 19. századi, immár a kapitalista tömegtermelést megvalósító ülőgarnitúráiig.
Ma már számtalan forma és anyag áll rendelkezésre a nagyipari bútorgyártáshoz. Ülőgarnitúrát, kanapét választhatunk a jó helykihasználás érdekében L vagy U alakban is, a borítás lehet szövet, bőr vagy textilbőr alapú, modul rendszerben tologathatjuk a garnitúra darabokat ide vagy oda, kihúzhatjuk, betolhatjuk, összehajtogathatjuk, vihetjük magunkkal a széket, a fotelt, az ágyat, a heverőt és akkor még a színkavalkádról nem is ejtettünk szót.

Akar beszélni róla?

Szinte közhelyszámba megy, hogy a pszichiáter rendelőjében lennie kell egy kanapénak, ahol a páciens kényelmesen elhelyezkedve tárhatja fel a problémáit. A szakember eközben komfortos fotelében vagy karosszékében ülve szorgalmasan jegyzetel, és célzott kérdésekkel vezeti a beszélgetést, rosszabb esetben szunyókál. Az pszichoterápiás magánpraxisok elterjedése óta a terápiás kanapé afféle szimbolikus tárggyá vált, olyan, mint egy jelképes barlang vagy gödör, ahol lerakhatjuk lelki terheinket. Az első ilyen emblematikus bútordarab ki máshoz kötődhetne, mint a pszichoanalízis atyjához, Sigmund Freudhoz.

Freud kanapéja

Freud kanapéja

Az osztrák neurológus utolsó londoni otthonának keleties mintázatú kárpittal borított kanapéja a mai rendelők alapbútorának prototípusa. Klasszikus heverő, egyik oldalán kar-, és fejtámlával, a páciens testhelyzete így nem teljesen vízszintes, hisz fontos, hogy a póz inkább az éber ellazulásnak kedvezzen, semmint az alvásnak.

Vásárlási szempontok

Napjainkban a bútorok, benne az ülőbútorok már mindenki által elérhető terméknek számítanak. Babzsáktól a méregdrága bőr ülőgarnitúráig minden kapható és megvásárolható.

Sarokgarnitúra Bokros Bútorházból

Modern bőr, L alakú sarokkanapé egy kanapé bútorbolt kínálatában


Napjaink ülőgarnitúrái elsősorban és általában a kényelmi szempontokat tartják szem előtt.
(A gyorséttermi üléseknél nem ez a szempont, nem volna gazdaságos, ha a vendég ott ücsörögne napestig, foglalva a helyet a betérni akaró éhes vendégek elől. Neki kényelmet nem biztosító ülőalkalmatosság jár.
A Long Life minősítésű bőrhuzatok viszont a tartósság szempontját részesítik előnybe.)

A hazánkban nem egetverően nagy szobák, irodák, rendelők számára az egyik legideálisabb döntés a sarokkanapé. Ennek helykihasztnáltsága ideális, mert maximálisan használja ki a rendelkezésre álló teret. Választéka pedig rendkívül széles, mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt.

A vásárló szemében a gyártó nemzeti hovatartozása, brandjének hírneve sokat számít. A francia pezsgő, az olasz cipő, az orosz kaviár mellé a hazai üzletekben elsősorban a minőséget reprezentáló német bútorok sorakoznak fel – lásd, a német minőség sztereotípiát.

Ülőgarnitura az ABútor Bútoráruház kínálatából

Olcsó szövetborítású, ám elegáns ülőgarnitúra egy budapesti bútoráruház kínálatában (ABútor Kanapé Áruház)

A márkaboltok, a mindent árusító bútoráruházak közül kiemelésre érdemesek az outlet bútorboltok, amelyek a hibátlan, ámde kifutó termékeket kínálják olykor töredék áron. Aki bomba üzletre vágyik, az elsősorban itt tájékozódik. S ha trónszéket nem is talál, minden egyébből bő választékra lel.

Ha kárpitosért kiált a kanapé

Ami elromlik az el is fog romlani! - ugye ismerős a mondás. Bútorra, kanapéra, ülőgarnitúrára fordítva a dolgot azt mondhatjuk, nem csak a fenekünkön kophat a ruha, ha sokat ülünk rajta, hanem bizony a kárpit, a bőr is kárpitos,,kárpitozás, bőrbútor javítás, restaurálás után sóhajthat.

***

Bútorokról még: