3 fontos MÉM típus

A mémek születése

Történik valami furcsa, érdekes dolog és a web máris ontja a mémeket. Ezek jelentős részét a politikai marketing gerillamarketing osztályába sorolhatjuk.
A mém fogalmát általában egy kulturális egység (eset, történés lenyomata) olyan típusú továbbadásából eredeztetik, amely a genetikából ismert génhez hasonlóan viselkedik, azaz utód, másolat készül belőle. Ez a másolat persze mutáns lesz, és a mi esetünkben, a gerillamarketingben éppen a mutáció minősége lesz a hatás alapja.

A direkt ötlet

Bizonyára mindenki emlékezik Zsiga Marcell fideszes képviselő örökbecsű mondására, mely szerint 47000 Ft-ból meg lehet élni.
Ez a kijelentés persze az olykor mémet is alkotó egyénben - jelesül bennem - egy kulturális és politikai egységet, lenyomatot képzett, amelyet tényleg jobb, hogy nem szavakban örökítettem meg, egy bájtokat nem tűrő monológban, és nem így hagyományoztam utódaimra, hanem egy szelíd mémben, pontosabban "óriás plakátban" hoztam nyilvánosságra.

47000.jpg

Tehát a mém azonnali, direkt ötletből született.

A variáció

Az ember lát valamit, és a kép a fejében új jelentést vesz fel. Így történt, amikor megláttam egy cumi reklámot (!), ezt:

mem-cumi.jpg

A reklám, amelyet A vagányok cumija-ként (Pour les rebelles de la tétine!) pozicionáltak, nagyon egyszerű üzenetet hordozott: ez egy olyan univerzális cumi, amit a világ bármely pontján oda lehet adni a gyereknek. Hiszen melyik szülő ne gondolná, hogy az ő csemetéje bizony vagány, lázadó kölök!
De a kép, mondhatnám spontán módon, felvett egy másik jelentést. Ha úgy tetszik, "választási plakát" született belőle, tudatos énem közreműködése nélkül. Íme:

mem.jpg

Úgy gondolom, hogy nagyon nagy baj volna, ha ezt a képet meg kellene magyaráznom.

A véletlen

Az online újságok, magazinok a híreikben, cikkeikben helyet hagynak a hirdetéseknek. Ezeket a hirdetési helyeket nem a szerkesztőségek töltik fel tudatos válogatással, hanem automatikusan töltődnek fel, a hirdetéseket kezelő cég algoritmusai szerint.
Olykor nagyon furcsa kombinációk alakulnak ki, a cikk és a hirdetés "kémiai reakcióba lép" egymással és valamilyen új, harmadik anyag jön létre.
Számomra minden idők egyik legérdekesebb véletlel mémje a HVG 2016 április huszadikai számában tűnt fel (forrás: marketing múzeum), kép és szöveg hihetetlen erejű reakcióra lépett.
Elvileg Orbán és Deutch Tamás látható egy erdélyi fiatal társaságában egy frankfurti étteremben készült felvételen, de az alatta megjelenő hirdetés szöveg erőteljesen eltéríti az eredeti jelentéstartalmat.

hirdetes-hiroldalon.jpg

Most aztán pártszimpátiától függően lehet bosszankodni vagy térdet csapkodva örömködni :-)