Lehet-e béke a weben?

Mennyit tesz a békéhez a linked, a lájkod?

Sally Kohn előadását nézem-hallgatom a TED csatornán, ahol is Sally arra bíztatja hallgatóit, tegyék békésebbé, értékesebbé a webet - megfontoltabb lájkjaikkal.
Egyebek mellett így érvvel:

Már nem az a helyzet, hogy néhány erős elit szabályozza az egész médiát, és mi csak passzív befogadók maradunk. Egyre inkább, mi vagyunk maga a média. Régebben azt gondoltam, ó, oké, kiöltözöm, felteszek egy jó adag sminket,bemegyek a tv-be, beszélek a hírekről. Az egy nyilvános médiaszereplés. Aztán hazamegyek, és böngészek, twitterezek, ez meg személyes médiafogyasztás. Mármint persze, hogy az. Pizsamában vagyok. Tévedés. Minden, amit blogolunk, amit twittelünk, és bármi, amire kattintunk, az egy médiamegnyilvánulás.

Sajnálatos, de Sally egy nagyon összetett jelenség egyetlen elemét ragadja ki - a lájkolást, vagyis a tetszikelést -, amely önmagában csak részleges sikerrel kecsegtet.
Ugyanis nem csak a jóindulati emberek keze alól pörögnek a betűk a képernyőre, hanem például politikai közösségek elvakult tagjai is ontják a szavakat, amelyre éppen a napokban láttunk példát Magyarországon: fideszes felhívásra szaporodó lájkok, előre megírt kottára zengő támogató dallamok kúsztak a webre.
A nemzetközi színtéren naponta olvashatunk a web megrendszabályozásának kísérleteiről, újabban leginkább Törökországban.
Olvashatunk a fals hírek tudatos terjesztéséről, a befolyásolás finom és durva kísérleteiről - ahogyan a hírek szerint az amerikai választások esetében is történt, lépésre kényszerítve például a Facebookot.

Tehát Sally Kohn módszere hathat ugyan - miért is ne állnánk mellé? - de az államok (pl. az oktatás révén), az online magazinok, az online közösségek együttes fellépése hozhat igazi eredményt.
A módszerek tekintetében nem elegendő Sally ajánlása, vagyis a lájkok megvonása az értéktelen, a gyűlölködő cikkektől, bejegyzésektől, hozzászólásoktól, képektől, hanganyagoktól, videóktól.
A hírek hitelességének ellenőrzése, az iskolában, a családban a webes normák elsajátítása, a moderáció hatékonyabb alkalmazása is szükséges volna egy békésebb, megértőbb, barátságosabb és kulturáltabb internet megteremtéséhez.
Vagy, ahogyan korábban e blogban elemeztem: > A demokrácia bekaphatja?
Békét, mi, egyszerű felhasználók, bloggerek, fészbukkerek aligha teremthetünk, de egy békésebb internetet - talán igen!

Vagy mégis elegendő volna az üdvösséghez, amit Sally mond? Nézzük, hallgassuk meg őt: