Bokros Lajos tévedése

Kettős választás – út az Orbán rendszer megdöntéséhez

Újabban Bokros Lajos (MoMa) rajzolja föl a kettős választás szükségességét az ország nyilvánossága előtt. Lényege, hogy az ellenzéki összefogás a választókerületekben verje meg a Fideszt, majd az így hatalomra kerülő ellenzék alkosson új, tisztességes választási törvényt, alkotmányt – majd egy új választás kiírásával már önállóan indulhatnának a pártok.
Bokros budapesti és pécsi fellépése egyaránt óriási ellentmondást szült.
A vitában résztvevők nem az összefogás lehetőségéről, alapjairól és realitásáról beszéltek, hanem éppen ellenkezőleg!

Budapesten Kéri László politológus alkalmatlannak nyilvánította az ellenzéket. Tóta W. újságíró a szocikról szedte le a keresztvizet, majd még elmondta: a Párbeszéd Magyarországért és az Együtt “megy a levesbe”.
Pécsett Juhász Péter (Együtt) és Majtényi László alkotmányjogász Bokrossal karöltve Gyurcsánytól határolódott el. Bokros azt állította, hogy egyes baloldalinak gondolt pártokat illetve személyeket a Fidesz fizeti. Az LMP mint a se ide, se oda nem tartozó párt lebegett a pulpituson ülők szövegeiben.

majtenyi-juhasz-bokros.jpg

Pécsett is megkapta az ellenzék a magáét

Egyszóval azt mondhatjuk el az eddigi produkcióról, hogy éppen a szándéka szerinti cél – az ellenzéki összefogás szorgalmazása – értelmetlenségét bizonyítja.

Józan ésszel azt feltételeznénk, hogy akik az összefogástól remélik az Orbán rendszer, a NER leváltását, azok kiemelik minden olyan politikai szerveződés pozitív vonásait, amelyek potenciális résztvevői lehetnek az összefogásnak.
Bokros Lajos (és még mennyi mindenki) tévedése abban áll, hogy kísérletet sem tesznek ilyen pozitív elemek keresésére!
Vagyis nem érték alapú a megközelítés, hanem például a Fidesznek kedvező személy alapú. (V.ö. Gyurcsányozás.)
Tehát szó nincs például a humanizmusról (az idegengyűlölet ellenében), mint egy lehetséges kapocsról. Szó nincs zöld értékekről, a tisztességes piaci magatartást nem garantáló uram-bátyám viszonyok megszüntetésének követelményéről, a törvényesség tiszteletéről (v.ö. visszamenőleges hatályú intézkedések megszüntetése) és még számtalan dologról, amelyek pedig összeköthetnék a demokratikus ellenzéki pártokat.

Az ellenzéki győzelem esélyei

Az ellenzék győzelmével kapcsolatosan – Bokros rendezvényei ezt tanúsítják - az alábbi nézetek élnek:

  • összefogással – nagyobb profizmust mutatva, mint a 2014-es választásokon – győzni lehet
  • a jelenlegi ellenzéki pártok alkalmatlanok a Fidesz leváltására, hosszú távú Orbán uralom várható
  • majd jön a Messiás, a most még ismeretlen hős, aki győzelemre vezeti a politikailag szűz erőket

Erről a harmadik elképzelésről a napokban elhunyt Umberto Eco egyik írása jut eszembe (Gyufalevelek / Az értelmiség legfőbb kötelessége).
”Szerencsétlen az az ország, amelynek hősökre van szüksége… Aki rá vár, tehetetlenségéről tesz tanúbizonyságot, aki benne hisz, azért hisz, hogy ne kelljen cselekednie.”

***

Beszámolók a budapesti és a pécsi rendezvényről:

- Bokros: nem akarjuk...

- Viselkedési politológia

Bokros Lajos védelmében:

- Bokros a pótvezér

Címkék: politika