Kellene egy magyar Cohn-Bendit

Fröccsen a nyál

A január egyetlen napja sem múlhatott anélkül a jobboldali csatornákon, hogy estelente ne fröccsent volna nyál a képernyő belső felén, vagyis ne hivatkoztak volna a "banditára", Daniel Cohn-Benditre.
A főgonosz megtalálása és napi taposása, megköpdösése olyan jelenség, amelyen érdemes egy pöttyöt elidőznünk.
Mondhatnánk egyfelől, hogy a keresztényi szeretet és türelem e látványos felfüggesztése, amely a közszolgálati televíziót is hamisításra sarkallta (mintha nem válaszolt volna kérdésükre és eliszkolt volna az mtv kamerája elől) - szóval e láthatóan vad indulat okát meg kell keresnünk.

 

Ha Daniel Cohn Bendit, a "zöld bandita" egy apró kis szócsattogtató volna az EU parlamenti karéjában, aligha zúdulna rá ez a fergeteg. De nem is a társelnöki titulus az irritáló tényező, hiszen az európai szocialisták kimagasló vezetője - Martin Schulz úr (ma az EP elnöke) - nem kap tized ennyi figyelmet sem a mi haragos jobboldalunktól!

Az ok abban a tehetségben keresendő, amellyel Daniel Cohn-Bendit világosan, közérthetően és átütő erővel mutatja fel Orbán Viktor politikájának ellentmondásait!

Az átütő erő két forrásból táplálkozik

Egyfelől a "kiabálósnak" titulált beszédei mögött a latinos műveltséget fedezhetjük fel.
Egy esztendővel ezelőtti híres "Orbánt kioktató" beszéde szabályos captatio benevolentiae-vel kezdődik (latin, a hallgatóság megfogása).
Mostani EP felszólalása a költői kérdések halmazával, az ellentétek felvillantásával szintén a felkészültségének lenyomata.

A másik forrás a tanulhatatlan karizma, a magával ragadó erő, az a képesség, amellyel érthetővé és érzelmileg átélhetővé teszi az igazságot!

A magyar sajátosság

De Daniel Cohn-Bendit démonizálásához ez nem volna elegendő ok! Ehhez szükségeltetik az a magyar sajátosság, amely a vezérelvűséget jelenti. Politológusok puha megfogalmazásában ez Orbán Viktor túlerejét jelenti a magyar jobboldal és a FIDESZ számára. Kevésbé puhán megfogalmazva a széles körben jelen lévő személyi kultusza az ok.
Őt, a vezért kell megvédelmezni a legtehetségesebb ellenfelétől, attól az embertől, aki ilyen erővel képes rombolni a vezér tekintélyét.

Persze, nagy szerencséje a mi jobboldalunknak, hogy Daniel Cohn-Bendit külföldi! Miközben óriási kára a baloldali-liberális-zöld erőknek, hogy nem tudnak felmutatni egy magyar Daniel Cohn-Benditet.

DCB friss EP megnyilatkozása:
 

 ***

A témába vág:

Daniel Cohn-Bendit Baráti Társaság alakult a Facebookon