Az előválasztás pikantériája avagy Hadházy mint bioplakát

elo-valasztas.jpg

1.) Elutasítások

- Karácsony külügyminiszterséget ajánlott Dobrev Klárának - aki azt azzal utasította vissza, hogy a posztosztogatás nem időszerű;
- Karácsony alkotmányozási tárcát ajánlott Márki-Zaynak, aki azt visszautasította azzal, ő nem alkotmányjogász;
- Karácsony és Márki-Zay különféle formákban kormányzati szerepet kínált Hadházynak, aki azt elutasította, mivel posztok osztogatása előtt győzni kellene tavasszal. Vagyis a bioplakát nem hagyta magát kiragasztani a falra!
- Karácsony arra a kérdésre, hogy milyen funkciót szeretne egy Márki-Zay kormányban betölteni, azt felelte: főpolgármesterit. (Ám újabban tandemről beszélnek.)

2.) Különbségek

- Karácsony azzal számolt, ha szövetséget köt Márki-Zayjal, az visszalépésével kiegészítteti választóival az ő voksait. Karácsony viszont nem számolt azzal, hogy az ő nyugodt hangvételét lesöpri a nyilvános viták során Márki-Zay lendülete, az ő fővárosi-városházi-bürokratikus nyelvezetét porrá zuzza a világos fogalmazású, fordítógép nélkül is érthető hódmezővásárhelyi kollégája, vagyis sokkal jobban beszél "kampánymagyarul".
Arra se számított a főpolgármester úr, hogy karizmatikus partnere macsóságban messze jobb nála.

- Aki "közös nevező" szlogennel indul, az a marketing szabályai szerint addig azonos a szlogenjével, amíg a tettei fedik annak tartalmát. Abban a pillanatban, amikor Karácsony Gergely különalkút kötött érvényét vesztette a közös nevező kifejezésből a közös jelző (aki nem hiszi, kérdezzen erről DK-szimpatizánsokat), Karácsony szlogenje érvényét veszítette.

- Míg Márki-Zay és Karácsony egymással viaskodik a visszalépésben (miközben Karácsony támogatottsága egyre romlik), addig Dobrev Klára elvégzi a munkát, amit ilyenkor érett politikusnak tennie kell.

3.) A szakítás szélén

- Hétfőn este Dobrev volt az ATV műsorában Rónai Egon vendége. Szinte súlytalanul, a médiában sem visszaköszönve hangzott el a DK jelöltje részéről – ha nem marad abba a karaktergyilkolása, akkor lehetetlenné válhat az együttműködés.
Márki-Zay ezt megérthette!
Ugyan az ATV kedd esti műsorában Rónai Egon közbenjárásával elnézést kért azért a mondatért, hogy Dobrevvel nem lehet Orbánt legyőzni (csak nehezebb lenne), de Márki-Zay ezzel már egy kicsit alighanem elkésett. Ugyanis a DK-sok és szimpatizánsaik számára önmagát valóságos „ellenséggé” tette, ami a későbbiekben a teljes összefogásra nézve lehet veszélyes.
Bár még dícsérte is Dobrev Klárát, ekképpen: nő létére szép eredményt ért el.
Érdekes, hogy ma nem olvasom a közösségi médiában a szüfrazsettek felháborodott bejegyzéseit.

4.) Az előválasztás méltósága

A következő napok fogják megmutatni, a rendszerváltó erők képviselői felnőnek-e a feladatukhoz, vagy szétrombolják azt, amit sokak szerint meglepetésre, eddig hatékonyan és eredményesen felépítettek.

***

Kitekintés a témában:

Előválasztás: megváltó vagy futóbolond Márki-Zay?

Trends: választási számháború az előválasztás során

Mondvacsinált marketing hírek a politikai marketingben

Mindenkit le kell váltani – politikai marketing