Marx nyilván megdöbbenne - kétmondatok

money-penz.JPG

Kétmondatok a közelmúltból a közelmúltról és a jelenről. Kétmondatok digitális jegyzeteimből.

Marx nyilván megdöbbenne


Eredetileg a részvényekbe fektetett pénz áramlása éltette az új iparágakat, az a pénz tette lehetővé a fejlődést - és lám, ma már nem kell se részvény, se pénz a gyarapodáshoz - elegendő a tőkeáttételes short intézménye -, s íme, a nem-is-pénz pénzt fial, anélkül, hogy a nem-pénz beáramolna a gyárakba, üzemekbe, tudásközpontokba, vagyis a társadalom bármilyen hasznát venné a bankárok egyes technikáinak.
Ám Marx aligha éltetné a kirakatbezúzást, a gépkocsik felgyújtását, az emberiség múltját megtestesítő városok rommá verését, az emberi életek kioltását - rosszhiszemű megközelítésben azt mondhatnánk, az ilyesmi Vlagyimir Iljics szakterülete volt - és aligha óhajtaná a bankok minden funkciójának eltörlését, valamiféle ősállapotok visszaállítását.

Az adóegyszerűsítést ígérő söralátét kormány most éppen a legegyszerűbb adónemet szüntetné meg, mert ugye kell a pénz nagyon. Amikor az EVA és a hagyományos adózás témája előkerül valahol, mindig az a hagyományos, nem-eva-s adóforma szerint adózó ismerősöm jut eszembe, aki évekkel ezelőtt vett egy méregdrága okostelefont, mondván, inkább nekem legyen ilyenem, minthogy a nyereségadómból mindenféle marhaságot vegyenek maguknak a "parlamenti bohócok".

Az az igazság, hogy harácsoló polgár lévén sutyiban rámentem az E.ON honlapjára, hátha meg lehet hosszabbítani azt az átok Bónuszt, hiszen jószerével már csak ez volt az egyetlen kedvezményünk azóta, hogy bejelentette a kormány, az ellenzék, az imperialisták meg a kommunisták is, hogy nincs már többé ingyen ebéd.
De az E.ON honlapján árva szó sincs a Bónusz Kedvezmény meghosszabbításáról, magyarán emelkedni fog az elektromosság meg a gáz ára, szart se ér már a mi hűségünk a környék egyetlen szolgáltatójához.

Eclipse a cég neve, amelyről azt olvasom, hogy Pintér Sándor lánya intézett ott ezt-azt az eltűnt húszmilliárd körül, de teljességgel ártatlan. Nyilván a hőség teszi, de arra gondolok, ha azt a nőt Gyurcsány lányának hívnák, akkor az esti híradókban a teljes családot bilincsben mutogatnák.

GOSPEL

A közvélekedés szerint a GOSPEL nem egy nagy dolog, nem kell hozzá más, mint jó tüdő, meleg szív, nagy adag életöröm, valamint összhangzattan, ritmusérzék, ezerszázalékos éneklési technika, abszolut hallás – és kész!
Szóval a GOSPEL nem kifejezetten magyaros műfaj, mert a meleg szívvel meg a nagy adag életörömmel eléggé vacakul állunk!

A magyar katolikusok vezetője a botrány hatására – menekülő családok kisgyermekei fekszenek a szabad ég alatt a földön és a pályaudvarok betonján – közli: inkognitóban támogatták a menekülteket.
De ez már nevetséges érvelés, katasztrofális mentség Mária országában, inkognitóban nem lehet emberségből példát mutatni!

Apám postaládájában egyetlen levél tudatta, hogy van egy szolgáltató, amely fittyet hány a halálra, nem veszi figyelembe az egykori ügyfele halotti anyakönyvi kivonatáról a saját maga készítette fénymásolatát, s csekket mellékelve tudatja a holttal, hogy 137 Ft-ot fizessen be azonnal.
Apám nyilván néhány évtizede állt csak kapcsolatban velük, néhány százezernél aligha fizetett nekik többet az elmúlt nehéz évek alatt, így aligha lehet elfogadható ok számára egy egyszerű haláleset a 137 forint kikerülésére.

A baj sosem jár egyedül

Olyan nézet is lábrakapott, hogy akinek sikerül a leszokás, az kilenc évvel tovább él. Ha leszoksz, hét kilót is felszedhetsz magadra, s akkor jöhet majd a sportolás is, mert a baj nem jár egyedül!

Egy fél kosárlabda pályán álltunk a gyár udvarán, azon a részen, ahol a Zsolnay család lakott, s az idegenvezető büszkén mutatott a talajra: itt állt, eme szent helyen, Pécsett, a Zsolnay gyár udvarán, Magyarország első teniszpályája, a Zsolnayaké.
És mondom, egy hevenyészett kosárlabda pályán álltunk!

A krém egy kitüntetett szerepű internetes eseményen

Az egyik résztvevő magabiztos nyugalommal közli, hogy a blognak már befellegzett, a twitteré, a 140 karakterből álló üzeneté a jövő.
Nem kevés médiatámogatás kell ahhoz, hogy a nagyívű felszínesség, a gondolati üresség ennyire magabiztosan és messzire látszón mutassa meg magát.

***

Korábbi bejegyzések kétmondatokból:

Herevasalt kétmondatok közös világunkról

Tíz őrületesen erős kétmondat

Propaganda a munka előtt - kétmondatok