A koronavírus és a pártszimpátia

koronavirus.JPG

A pártszimpátia hatása az ítélőképességre

Jay Van Bavel roppant izgalmas előadást tartott a TED keretein belül Irracionálissá tesz-e a politika? címmel.
Mielőtt megállapításának lényegét ismertetném, hadd áruljam el, hogy állításainak igazát egy facebook bejegyzésemre adott reflexiók alaposan megerősítették. Ez a bejegyzésem a koronavírus terjedésének területi adatait eltitkoló állami magatartásról szólt.

Jay Van Bavel egy olyan kísérleti tesztet ismertet, amelyben matematikai összefüggések alapján kellett választ adniok a kísérlet alanyainak.
A jó matematikai képességű emberek egy politikailag semleges kérdésre helyes választ adtak, ám egy másik kérdésre nem feltétlenül a logikailag helyes feleletet adták meg. Mint kiderült, a politikai szimpátia felülírta a matematikai képességeket!
Az előadó ad is erre némi magyarázatot:

„Az önérzetünket nem csak az határozza meg, hogy kik vagyunk egyének, hanem azok a csoportok is, amelyekhez tartozunk. Ennek eredményeként erősen motiváltak vagyunk arra, hogy megvédjük csoportos identitásunkat, megvédve az önérzetünket és a társadalmi közösségeket.
De ez akkor válik problémává, ha a csoport hiedelmei ellentétesek a valósággal.”

Az általam nyilvánosan felvetett probléma

Miért nem adja meg Magyarország a fertőzöttek területi elhelyezkedését?
Olvasom, hogy minden európai ország közzé teszi ezt az adatot, csak a Kovács Zoltán kommunikációs parancsnoksága alatt álló Magyarország nem.

A bejegyzésben jómagam ama véleményemnek adtam hangot, hogy ez az elhallgatás helytelen, mert ha nincs információ egy olyan kérdésről, amely az embereket közelről érinti és érdekli, akkor azt az űrt pletyka, álhír, találgatás fogja kitölteni.
A válasz ország színe előtt történő többszöri megtagadása – a törzs sajtótájékoztatóján – ráadásul aláássa a közbizalmat, hiszen azt sugallja, hogy az állami irányítás nem őszinte, titkai vannak, éretlennek tartja a magyar lakosságot, szemben az európai országok felfogásával.

A hozzászólók között számos barátomat, ismerősömet fedeztem fel és azt tapasztaltam, hogy a fidesszel inkább szimpatizálók nem értettek velem egyet. Általában lényegtelennek gondolták a felvetést, sőt az egyikük baloldali támadást vélt felfedezni soraimban.
Az inkább baloldali, liberális gondolatvilágúnak megismert ismerőseim véleményét az egyikük véleményének idézésével tudom illusztrálni:

"emberek, vannak betegek, mindenki maradjon otthon, majd szólunk, ha már kijöhetnek!" Hát ez egy kicsit kevés, nemde?”

***
A témában még elolvasásra ajánlom: