Előállítják a minisztert

diaktuntetes.JPGDiáktüntetés Budapesten    |  A 24.hu felvétele

A néhai Nagy Lajos író, publicista örök érvényű megállapítást tett a két világháború között, amikor is közkinccsé tette megfigyelését, mi szerint, ha valamilyen zavargás üti fel a fejét egy gyárban, üzemben, akkor a kivonuló rendőrség mindig a munkásokat kergeti szét, sohasem az igazgatóságot!
Ennek a megállapításnak az igazságtartalma Magyarországon simán túlélte az elmúlt évtizedeket!
Itt van példának okáért a diákok tüntetése.

A kivonult rendőrség nem az oktatásért felelős minisztériumot, uram bocsá' nem a kormányt kergette szét, hanem rutinszerűen a diákok csoportjait vette körbe, igazoltatta őket, felvette adataikat – és mindennek következményeként fejenként ötvenezer forint bírságot szabott ki rájuk.

És persze az újságírókra is, ha nem viselkedtek rendesen a diáktüntetésen, ha nem tették el fényképezőgépüket, a kamerájukat, a jegyzetfüzetüket, a mikrofonjukat és csendesen nem húzták meg magukat a járda valamelyik eldugott szegletében.

Pedig várta volna az ember, hogy ez mégiscsak másképpen, a nép érdekei és vágyai szerint alakuljon, vagyis a rendőrségnek a rend helyreállítása érdekében kivezényelt osztaga ne a diákokat és az újságírókat vegzálja, hanem vonuljon az emberminisztériumhoz és Balog minisztert vonja felelősségre a felelőtlen oktatáspolitikáért.

Szinte látom is magam előtt, ahogy Balog miniszter kedves, ámde meglepett mosollyal kotorászik zakója belső zsebében a személyi igazolványáért, de az nem kerül elő és nem tudja igazolni, hogy ő egy miniszter, mert az ilyesmi nincs az arcára írva és egyesek szerint a tevékenységéből sem következik egyenesen ez a tény.

Nincs mese, gondolja ekkor a rendőrosztag parancsnoka, elő kell állítanom az illetőt, aki miniszternek adja ki magát, de az oktatás minőségén nem mérhető le, hogy egyáltalán volna felelőse a területnek, minisztere, vagyis jól fizetett szolgája – éppen ezt bizonyítja a diákok tüntetése.
Szerintem teljesen életszerű volna a rend őrének következtetése és nagyon is egyetértenék a Balog nevű lódítóra kirótt ötvenezer forintos büntetéssel!