Az Uberrel jönnek a balhék

amator-taxi_1.jpgUber orvos 

- Az apjuk fülét! - mondja ismerősöm, amikor rákérdezek nála az Uber megjelenésének jelentőségére a hazai piacon. (Nem fülét mond, én tompítom bájt tűrővé az általa mondott szót, ami szintén f-fel kezdődik, t-vel végződik és szintén testrészt jelöl.)
Tágra nyílt szemekkel nézek rá, és kérdem, miért ez a tőle szokatlan düh.
 - Képzeld el, hogy holnap az orvosi rendelőben nem orvos, hanem önjelölt, vizsga, ismeret és gyakorlat nélküli uber-orvos fog megvizsgálni!

Képzeld el, hogy ellopnak tőled valamit és önjelölt uber-rendőr kezd nyomozásba. Képzeld el, hogy a tankönyveket uber-tanárok írják majd, akiknek fingjuk se lesz arról, amiről írni fognak. Vagy azt képzeld el haver, hogy beülsz a fogorvosi székbe és az uber-fogorvos nekilát a fogsorodnak. Mondjuk gyökérkezelést végez.
 - Itt álljunk le, ezt már elképzelni se akarom!
 - Na, szóval ilyen az Uber. Bárki beállhat taxisnak, engedély, taxióra, ellenőrzött jármű, utasbiztosítás nélkül.
Eddig az összes országban, ahol megjelent, kitört a balhé. Pedig vagy negyven országban rontják már a levegőt.

A siker titka az ár

Keresem a sikerük titkát, amelyre persze könnyen ráakadok. A keresett szolgáltatást kínáló és a potenciális vásárló között direkt kapcsolat alakul ki, ezáltal a szolgáltatás ára csökken. Ugyancsak árcsökkentő tényező a taxisokra vonatkozó nagyon meredek és drága szabályrendszer kikerülése. Vagyis a megrendelő oldaláról az alacsonyabb ár a vonzó. És ez a tényező mindent visz, vagyis az utas gyakran nem törődik a saját biztonságával, testi épségével.

Autóbérlés, autókölcsönzés, sofőrszolgálat

Persze léteznek olyan autós szolgáltatások, mint például az autóbérlés-autókölcsönzés vagy a sofőrszolgálat, amelyeket csak csekély mértékben érint az Uber.
Erről például itt olvashatunk

Autó