HOBO, NET: Nem ütni, szeretni / Kalapot emelni

Nem ütni, szeretni!

Mottó:
"Nem ütni, szeretni / Kalapot emelni..."
Hobo: Szakadék szélén

Karácsonyra kaptam meg a Hobo Blues Band Senkifalva c. CD-jét, amelyet szép borításban, helyre kis könyvecskében hoztak forgalomba.

Szeretem a bluest és szeretem Hobo szövegeit. 

Hallgatom a korong őrizte dalt, a Szakadék szélén címűt, s meglep kicsit a hobósított krisztusi parancsolat: NEM ÜTNI, SZERETNI!

A "nem ütni" kitétel nem áll tőlem távol, gerillamarketing címszó alatt sem járok más blogjába hányni, oda piszkítani, ragyaverést kívánni, bunkózni, mocskolódni, köpködni-kötözködni, jó nagyot anyázni.

Tehát nem is az ütni kitétellel van itt a gond, hanem a visszaütni értelmű megközelítésben volnának ellenvetéseim, amelyről ugyan nem szól a nóta, de a krisztusi logika, ha egyszer már elszabadul, akkor akár akarom, akár nem akarom, a "ha megdobnak kővel..." értelmű gondolatsorba torkollik, s nagyon kevés késztetést érzek arra, hogyha "pofán nyomnak", mondjuk egy blogomban, akkor oda nyújtsam a másik arcfelemet is: a következőt ide tessék!

Üvöltő vadállat - a web utalásával

A Hobo ópusz egy másik versében, Üvöltő vadállat, szép utalás nyílik a netre, s talán ezért is lehet szervesen kapcsolni a nethez, a bloghoz az előbbi gondolatfűzért.

Na, de az utalás maga:
"Jönnek a régiek, jönnek az újak.
Netfüggő mutánsok, álnevekbe bújnak."

Persze, itt nem rólunk van szó, akik ALKOTNI szeretnénk valamit a neten, hanem azokról, akik névtelenül járnak okádni a hálóra, Tökmag Jankóként óriást játszva, s nyilvánvalóan Hobo is kap tőlük ezt-azt (nem csak herótot).

Érdekes, velük szemben Hobo sem a kalap emelését, a szeretet nélkülözhetetlenségét emlegeti..., hanem József Attila korszerűsített szövegét hinti elénk. Így lesz a "nem fogom be pörös számat" költői sorból - "talán majd a sírban tartom a pofámat".

Kedves kis korban élünk, a "lenni vagy nem lenni" kérdése helyett az "ütni vagy nem visszaütni" kérdésén boronghatunk.

Végül is magam is szeretnék: nem ütni, szeretni, bloggereknek kalapot emelni - és ezt a kalapemelést most meg is teszem - minden ÉPÍTŐ blogger előtt!

Pótmottó (?):
"Mikor nagyokat ütnek rajtunk,
milyen jó lenne nem ütni vissza
se kézzel, se szóval..."
József Attila: Milyen jó lenne nem ütni vissza